Сертификат "Чисто и сигурно" за повратак страних гостију

Удружење хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) је уз помоћ Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Министарства трговине, туризма и телекомуникација почело реализацију пројекта обуке више од 10.000 туристичких радника за примену стандарда заштите од пандемије с циљем да се привуче велики број страних туриста, рекао је данас дирекотор ХОРЕС-а Георгиј Генов.
hotel, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Крајни циљ је да на крају ове обуке 300 хотела, 500 угоститељских објеката и велики број музеја, галерија и осталих туристичких дестинације у Србији добију сертификат "Чисто и сигурно" који ће туристима значити да на тим местима имају потпуну здравствену безбедност, речено је на конференцији за новинаре организованој поводом почетка програма обуке.

Генов је завалио ГИЗ-у што је током прве фазе пројекта "Чисто и сигурно" омогућио да свака соба у хотелима и сви угститељски објекти у Србији могу да буду за кратко време ефикасно дезинфиковани.

"Друга фаза подразумева обуку 10.000 запослених у хотелима, 5.000 власника ресторана, музеја, и других места где највише туриста долази. Интересовање је велико, јер радници желе најпре да науче како да заштите себе, али и госте и сматрамо да ћемо до маја месеца реализовати пројекат!", рекао је Генов.

Додао је да ће обуку спроводити наши медицински стручњаци различитих специјализација и да ће обука бити потпуно бесплатна.

"Преко 50 одсто хотелских радника у Београду је вакцинисано. У Новом Саду и Нишу је тај број мањи и ми морамо да их мотивишемо да подигнемо тај ниво. Надам се да ће на то утицати и обука која ће уследити, односно непосредни контакти запослених са нашим лекарима", рекао је Генов.

Објаснио је да обука подразумева учење процедуре ковид заштите од доласка и чекирања госта до коришћење свих туристичких услуга. Додао је да се припрема протокол за хотеле и ресторане, конгресне догађаје и спа центре на основу препорука Светске здравствене организације и Института "Батут", тако да ће прописане процедуре бити комплетне.

Помоћник министарке туризма Рената Пинџо изјавила је да је све почело тако што су туристичка организација УН и Светски туристички савез урадили оквирне протоколе за сигурна путована и дали упутства државама како да покушају да припреме овај сектор за враћање у нормално стање.

"Министарство је препознало значај овог стратешког пројекта, антиципирајући догађаје који ће уследити и подрзло иницијативу приватног сектора како би се угоститељству помогно на најбољи начин", рекла је Пинџо.

Она је захвалила Делегацији ЕУ у Србији и ГИЗ-у што су врло брзо реаговали и нашли начина да подрже туризам и угоститељство.

"Надам се да ће се пројекат проширити на угоститеље и слажем се са Геновим да искоритсимо прилику и подигнемо наше стандарде у хотелијерству. Очекује, да ће овај приојекат малим пружаоцима услуга смештаја, исхране и пића дати стандарде који ће им бити корисни и убудуће", рекла је Пинџо.

Напоменула је да се спремамо за врло интензивну конкурентску утакмицу која по окончању пандемије неће бити нимало лака и подразумеваће да ће наш туризам морати прилично жестоко да се бори на тржишту Европе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести