Стопа незапослености младих за три године смањена за 10 одсто

БЕОГРАД: Програми за запошљавање младих које је Влада Србије спроводила од 2015. године у сарадњи са партнерима из Немачке и Швајцарске допринели су да од те до 2018. године стопа незапослености младих падне за 10 одсто.
sajam zaposljavanja, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

То је на данашњој конференцији "Дијалог за младе", а поводом представљања резултата тих програма, казала државна секретарка у Министарству за рад Бојана Станић и додала да се Србија може похвалити најнижом стопом незапослености у последњих неколико година, а која износи 10,3 одсто.

"Програме које спроводимо заједно са нашим партнерима из Немачке и Швајцарске започети су у октобру 2015. године. С обзиром да су ти програми окренути младима, морам да се похвалим и кажем да је стопа незапослености 2015. године, када су у питању млади, износила 34,5 одсто, а да је 2018. износила 24,5 одсто. Можемо да кажемо да су ти програми допринели смањењу незапослености младих", рекла је Станић новинарима.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб каже да је захваљујући програмима које су последњих година спроводиле Немачка и Швајцарска развојна сарадња више хиљада младих у Србији профитирало.

Према његовим речима, програми су фокусирани на младе да се запосле или покрену свој бизнис, а посебна пажња је посвећена младима из осетљивих група, који, на пример, живе на селу, дуго су без посла, без одговарајућег образовања, са инвалидитетом, млади Роми.

Наиме, кроз немачке програме за запошљавање младих у Србији 437 младих пчелара и повртара су покренули или проширили своје пословање, седам социјалних предузећа која се баве производњом хране запослили су младе из рањивих група, 32 ученика завршних година средњих пољопривредних школа из шест општина развијају своје прве пословне идеје, 12 младих је покренуло органску производњу...

Шиб је упитан да прокоментарише шта Влада Србије може да учини како би зауставила свакодневне миграције младих у западне земље, он одговара да је извесно да велики број држављана Србије напушта земљу и одлази у Немачку, Аустрију или Швајцарску и додао да с једне стране не треба их заустављати да стичу знања и искуства у другим земљама, а са друге стране да им треба дати перспективу да се врате и примене то знање у Србији.

Шиб је навео и да Немачка кроз немачко-српску развојну сарадњу младима у Србији пружа прилику да остану у земљи подржавањем програма у области запошљавања, али и отварањем немачких предузећа.

"Подржавамо немачке привреднике и предузећа да се настане у Србији и да успешно послују овде. Од почетка 2000. године немачке компаније отвориле су 60.000 радних места у Србији, а тај тренд се наставља и даље се предузећа из Немачке настањују овде", рекао је Шиб.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге каже да та земља подржава и да ће наставити да подржава програме српске владе и локалних самоуправа да кроз дуално образовање олакшају пут младима до запослења.

"У Србији реализујемо програм који се зове "Е2Е - Знањем до посла", и драго ми је што радимо заједно са Владом Србије и локалним самоуправама", рекао је Ге.

Наиме, кроз тај програм 1.058 полазника је завршило обуку на радном месту, 350 младих из категорије теже запошљивих је добило неку врсту професионалне подршке, а више од 60 одсто полазника је запослено.

Пројекат "Е2Е" је трајао од 2015. до 2019. године, учешће Србије износило је 6,5 милиона евра, а учешће Швајцарске седам милиона евра.

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Дарко Станић рекао је да држава покушава кроз различите пројекте да задржи младе у Србији, јер се то, наводи, идентификује као један од горућих пролема наше земље.

Наводи да формално образовање више није довољно да би млади били конкурентни на тржишту рада, потребне су им, истиче, практичне вештине и да се прилагоде глобалним променама.

"У свему томе подршка страних партнера много значи, не само финансијска, него и из праксе, а нарочито Швајцарске и Немачке које су лидери Западне Европе у запошљавању младих и спровођењу дуалног образовања", закључио је Станић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести