У гаражи пиштољи, ловачка пушка, муниција

Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку поднеће, по налогу надлежног тужилаштва, кривичну пријаву против 58-годишњег мушкарца из околине Ивањице, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.
с
Фото: Илустрација

Полиција у његовој гаражи пронашла два пиштоља, ловачку пушку, оптички нишан, делове оружја и око 150 метака различитог калибра у нелегалном поседу.

Према подацима МУП-а, у Србији има око 940.000 регистрованог, легалног оружја - око 410.000 су пиштољи и револвери, око 440.000 ловачко оружје, а остало спада у спортско.

- Кривична дела се чешће почине с илегалним оружјем, тако каже статистика -  навела је летос начелница Управе за управне послове Зорица Лончар Касалица.

МУП је у задње две године расписивао легализације, подсећа она.

- У тим легализацијама је предато преко 10.000 комада оружја и преко 200.000 комада минско- ескплозивних средстава и муниције - навела је Лончар Касалица.

Нико нема прецизне податке о тме колико је нелегалног оружја и муниције у рукама грађана. Број регистрованих комада премашује милион, а најгрубље процене показују да земљом циркулише између 200.000 и 900.000 нелегалних кратких и дугих цеви. Уколико је тачна друга бројка, то значи да је у земљи укупно око два милиона што легалних, што илегалних „цеви”!

По броју регистрованог оружја по глави становника Србија је прва у региону јер га има 15 одсто, док 1.700 има дозволу за ношење. Доступни подаци говоре да га само у агенцијама за обезбеђење има 50.000 комада.

Легално оружје није проблем јер су власници у великој мери савесни. Проблем су, дакле, цеви у илегалном поседу. Иако су ратови на простору бивше Југославије одавно престали, последице тих оружаних сукоба и те како се још увек осећају – управо у шверцу, односно доношењу илегалног оружја с ратишта у Србију. Неки те пушке, пиштоље, револвере, минско-експлозивна средства продају, други их још негде скривају.

А казне за илегално оружје нису мале – могу бити новчане и затворске. Казне за поседовање, ношење и размењивање нелегалног оружја по актуелном закону је од три  месеца до три године, а од јуна је пооштрен закон - од пет месеци до пет година, наводи.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести