У просеку сваки други дан страда један старији пешак

БЕОГРАД: Агенција за безбедност саобраћаја организовала је данас у Београду превентивну едукацију за безбедност у саобраћају грађана старијих од 65 година, на којој је изнет податак да у просеку сваки други дан страда један старији пешак.
2
Фото: pixabay.com

"Сваке године у просеку погине око 155 старих лица у саобраћајним незгодама, односно сваки други дан једно старо лице страда, а сваког дана буде повређено око шест старих лица", истакао је за Тањуг стручни сарадник за едукацију Агенције Вељко Чурчић.

Данашња акција, како је рекао, осмишљена је као забавно такмичење под називом "Сениорска олимпијада у саобраћају", где ће се тимови такмичити у различитим активностима, дружити и на крају сви добити поклоне у виду едукативних матерјала.

Чурчић је додао да старија лица најчешће страдају у насељима где нема тротоара, па су принуђени да се крећу коловозом.

"Старији суграђани у саобраћају посебно треба да обрате пажњу на то како прелазе улицу, када се крећу у ноћним условима да носе неку флуоресцентну одећу, да носе неке матерјале како би их остали учесници у саобраћају могли лако препознати и како би били видљивији", рекао је Чурчић.

Биљана Кордић из Центра за одрживи развој и безбедност саобраћаја која има вишегодишње искуство у организацији сличних едукација, посебно је нагласила да старији суграђани не уче ништа ново, већ су јако искусни и већина њих су били активни возачи.

"Имамо неку врсту ''саобраћајне олимпијаде'' где они кроз игру заправо обнављају своје знање из безбедности учешћа у саобраћају", рекла је Кордић.

На импровизованом полигону на Калемегдану, додала је, они ће показивати како се прелази улица, како се креће у групи и појединачно, без коловоза, колико познају саобраћајне знакове и друго.

"Старије особе немају добре рефлексе, не реагују тако добро, спорији су. Возачи пазите на њих кад их угледате, али пазите на све који учествују у саобраћају", поручила је Кордић и додала да је посебно лоша ситуација у Војводини где страда велики број бициклиста.

Старији суграђани који су данас учествавали на овом догађају репортеру Танјуга пренели су да највише проблема имају код преласка улице на којима нема семафора и у јавном превозу.

Проблем је, каже наша саговорница када претрчајвају уличу у неким годинама као ја. И додаје да се увек пита да ли ће успети да је претрчи.

"Почну људи да прелазе улицу, а није дозвољено. То је најопасније што се дешава", оценила је наша саговорница.

За старије је проблем како кажу и нагло кочења у јавном превозу.

Старија суграђанка са којом смо разговарали навела нам је пример да је задобила тешке повреде након кочења у аутобусу 45, када је сломила кук и читав месец биле на болничком лечењу.

У јавном превозу, каже гледа шта возач ради или седне.

"Ако немам где да седнем, замолим млађе", али са жаљем констатује како они углавном неће да устану.

Нјена суграђанка, такође учесница данашње едукације признаје да старији људи често сами не воде довољно рачуна о себи.

"Нисам ја баш тако обазрива. Грешка је у мени, а не у њима. Бољи су возачи него што сам ја пешак", признаје она.

 

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести