Чувени хирург Дијего Гонзалес Ривас: Рак плућа оперише резом од три центиметра

Двоје пацијената оболелих од карцинома плућа оперисао је у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици светски чувени хирург Дијего Гонзалес Ривас, који је у дводневној посети нашој земљи.
dijego 5
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Др Ривас један је од водећих стручњака видеоторакоскопске хирургије (ВАТС), који оперише карцином плућа без прављења великог реза, односно само кроз један минимални рез од три до четири центиметра.

Др Ривас је међу првим хирурзима у свету који је почео да примењује ВАТС и тумор плућа се оперише кроз један минимални рез, уз помоћ ендоскопске камере и специјалних, ендоскопских инструмената. Предности интервенције су бројне, а пацијенти се опорављају далеко брже него код класичне интервенције, те стога ову процедуру усвајају многи хирурзи у свету.

Фото: Др Иван Кухајда и др Дијего Ривас, фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Стандардна операција подразумева велики рез и дугачак опоравак пацијената. Овде се ради један рез од три центиметра и опоравак болесника далеко је бржи, као и њихов повратак редовним обавезама. Метода подразумева и адекватну опрему, а ове интервенције раде се и у нашем Институту. У последњих пет година урадили смо око 20 ових операција“, рекао је начелник Клинике за грудну хирургију Института доцент др Иван Кухајда и додао како је Институт једна од водећих установа у региону у области модерне грудне хирургије, те да се операције с минималним резом код нас изводе од 1996. године.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Др Кухајда је нагласио и да се ова метода не користи само за операције рака плућа, али да нису сви пацијенти и кандидати за ову интервенцију.

Осим у Шпанији, др Дијего Гонзалес Ривас ради и у Плућној болници у Шангају, где његов тим уради дневно 80 операција, односно 15.000 операција годишње. Пре уласка у операциону салу, др Ривас је лекарима Института, али и бројним гостима из земаља окружења, испричао како је дошао до тога да операцију изводи кроз један рез.

Фото: Dnevnik.rs

Представљајући технику, рекао је како то све данас изгледа једноставно, али је то стога што су иза њега хиљаде операција, а први пут је интервенцију кроз један рез извео у јуну 2010. године.

„Технологија поједностављује процедуру, али је потребно и стално учење, како би се напредовало. Роботика је скупа у поређењу са ВАТС, али она у овом тренутку још увек није потребна. Постоје јефтинији инструменти уз које може да се ради операција, али је роботика будућност и биће јефтинија и стандардизована“, казао је др Ривас.

Фото: Дневни/ С. Шушњевић

Чувени шпански хирург први пут је у овом делу света, а каже да је сада на балканској турнеји и едукује лекаре из нашег региона. С њим је у гостима и Тимоти Јанг из Плућне болнице у Шангају, која је највећи центар торакалне хирургије у свету и половину пациента оперишу ВАТС методом.

Љ. Петровић

Фото: Дневник (С. Шушњевић)
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести