Фонд ПИО: Потврда да су живи бесплатно за девизне пензионере

НОВИ САД: На почетку календарске године неки инострани фондови за пензијско и инвалидско осигурање од пензионера траже да, уколико не живе на њиховиј територији, односно немају тамо место пребивалишта, доставе потврде о животу.
penzioneri, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, ilustracija

Потврда о животу је фондовима за пензијско и инвалидско осигурање доказ да је пензионер ком уплаћују месечну пензију жив и да он, а не неко други, подиже пензију.

Републички фонд ПИО бесплатно оверава потврде о животу пензионерима који имају пребивалиште у Србији, а примају инострану пензију. Овера потврда може се обавити у свим филијалама и испоставама, а пензионеру је за то потребна само лична карта ради идентификације.

На сајту Фонда ПИО Србије наводи се да се том потврдом о животу доказује да је пензионер жив, а објављени су обрасци за потврде о животу за пензије из Аустрије, Бугарске, Црне Горе, Федерације БиХ, Француске, Хрватске, Кипра, Македоније, Немачке, Републике Српске, Словачке, Словеније и саме Србије. Јер, корисник пензије по нашим прописима, односно новчане накнаде, такође је дужан да достави потврду о животу Фонду уколико он то од њега затражи.

Уколико пензионери који живе у Србији, а примају инострану пензију, не доставе тражену потврду о животу, примања им се обустављају. Потврда се, по правилу, издаје на обрасцу који на адресу пензионера стиже из страног фонда који их исплаћује. У нашем Фонду ПИО су објаснили да инострани фондови траже од девизних пензионера да им једном годишње достављају потврде о животу, и то крајем, почетком или средином године, јер је тај документ начин да се избегну могуће злоупотребе или преплате.

Иако су протекле две године неки девизни пензионери мислили да потврду о животу морају оверавати код нотара, па самим тим платити и предвиђену тарифу за оверу, у Фонду ПИО истакли су да за тим немају потребе покретни пензионери јер је они могу бесплатно добити у било којој филијали. Међутим, немоћни и непокретни корисници иностраних пензија, који нису у могућности да лично бесплатно овере потврду о животу у филијалама Фонда ПИО, морају да ангажују нотара да им ту услугу пружи у кућним условима и да за то плате предвиђену тарифу.


У Србији око 200.000 девизних пензионера

По досадашњој пракси, Хрватска тражи потврде о животу у мају, Немачка јуну, а неке европске државе почетком године.

Данас у Србији девизне пензија прима око 200.000 пензионера који су своје право остварили радом у иностранству. Највише их, осим из Немачке, стиже из Хрватске, Аустрије, Швајцарске, Француске...


Чак иако непокретни и немоћни инострани пензионери не желе да ангажују нотаре да би у кућним условима дошли до потврде о животу, морају то учинити да би преко њих оверили овлашћење које дају неком од сродника да то учини у филијали Фонда ПИО. Наиме, у филијалама Фонда ПИО може и опуномоћеник, односно особа којој пензионер да овлашћење, да узме оверену потврду о животу пензионера, али мора имати оверено овлашћење, а оно је валидно уколико је оверено код нотара.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести