На путу Апатин - Пригревица откривена јама са отпадним уљем

АПАТИН: Након предновогодишњег скандала са стотинак буради токсичног отпада закопаних у земљу на подручју Обреновца и оног најновијег, када је у резервоарима некадашњег привредног гиганта, Хемијске индустрије у Новом Саду, ХИНС-у, пронађено нелегално ускладиштено чак 1.000 тона токсичног отпада, данас је одјекнула вест да је у атару Апатина пронађена нелегална депонија потенцијално отровног отпада.
Uzorci su uzeti radi analize zagađenja okolnog tla
Фото: Dnevnik.rs

Мештани који имају земљиште у околини пута од Апатина до Пригревице са десне стране према атару Свилојева, пријавили су надлежним органима, по свему судећи тајно ископану, јаму седам метара широку и дубине скоро два метра, у који се одлагао отпад за који се сумња да је минерално машинско уље.

Сместа су реаговали инспекцијски органи, а према речима Драгане Стамболије, шефа овдашње општинске инспекције, на лице места су изашле инспекције, позвана је и полиција, пошто је било очигледно да је базен те дубине морао бити ископан багером и да се ту налази дуже време. У целу истрагу и санирање последица оваквог загађивања животне средине укључили су се и стручњаци Института за јавно здравље Војводине, Института заштите на раду, као и Сектора за ванредне ситуације.

Фото: Dnevnik.rs

„Дневнику” је у Сектору за ванредне ситуације, потврђено да је извршено прелиминарно узорковање отпада у течном стању, чија ће анализа показати у коликој мери је он токсичан. Мада је ниво течности која изгледом асоцира на коришћено машинско уље знатно нижи од руба „дивљег базена”, трагови указују да је долазило до преливања по околном земљишту. Тек ће анализама бити установљен степен загађености тла.

Како „Дневник” сазнаје, у току је и потрага за виновником овог еколошког скандала, а овдашњим полицијским службеницима и републичким и покрајинским инспекторима, који су у њој узели учешће, од помоћи би могла бити законска обавеза свих фирми на подручју Апатина које „производе” овакву врсту отпада, да имају и уговоре са одлагачима опасног отпада. У тим документима, како кажу у апатинској инспекцији, тачно мора бити наведено где одлагач оставља отпад, фирме које управљају отпадом морају бити лиценциране, а и фирме које одлажу отпад преко посредника, морају знати где он тачно завршава.

На подручју саме општине Апатин, према речима Драгане Стамболије, нема ни једног правног субјекта који је лиценциран за безбедно уклањање и складиштење оваке врсте отпада, па је сасвим извесно да ће се цела истрага морати проширити на далеко већи део републике како би се утврдило ко је одговоран за овај еколошки акцидент.

Како је за „Дневник” рекла Драгана Стамболија, у провизорном базену још увек се налази течни токсични отпад, који ће бити уклоњен, односно испумпан и безбедно ускладиштен, чим се изабере сертификовано предузеће за овакву врсту радова и услуга.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести