НАЛЕД покренуо платформу за донације градовима и општинама

БЕОГРАД: Национална агенција за локални економски развој (НАЛЕД) је осмислила и лансирала јединствену платформу са прегледом потребних донација градовима и општинама, а потребе првих општина које су се јавиле већ премашују 80 милиона динара.
NALED
Фото: Youtube Printscreen
Са смањеним приходима од пореза, такса и накнада и суочене са великим трошковима у борби против ЦОВИД-19, локалне власти апелују на помоћ донатора за социјално угрожене породице и медицинско особље, истичу из НАЛЕД-а.
 
Бела Паланка, Бабушница, Алексинац, Књажевац, Димитровград, Чока, Лебане, Баточина, Богатић, Власотинце, Ириг, Мали Иђош и Беочин су општине са великим бројем старачких домаћинстава и породицама у тешкој материјалној ситуацији.
 
Рад волонтера и контакт центара није довољан и средствима донатора обезбедили би се прехрамбено-хигијенски пакети за 15.000 до 20.000 домаћинстава и појединаца са исподпросечним примањима, наводи се у саопшгтењу НАЛЕД-а.
 
"Међу општинама које су до данас исказале потребе за донацијама, највећи део припада трећој и четвртој групи по развијености, као и групи девастираних и на њих хоћемо да ставимо фокус на платформи јер је ту помоћ заиста најпотребнија и ургентна”, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.
 
На овај начин, додаје она, желимо да повежемо локалне самоуправе и здравствене установе са друштвено одговорним компанијама и појединцима који ту помоћ могу да пруже.
 
Сва правна и физичка лица и међународне организације могу путем једноставне претраге да виде и одаберу локалну самоуправу или установу којој желе да помогну, након чега ће бити преусмерени на контакт особе и обавештени о даљим корацима. Позив је упућен и људима у дијаспори који су пореклом из угрожених општина.
 
Поред хране и средстава за хигијену, највеће потребе су за лековима и медицинском опремом за домове здравља и здравствене раднике који су у првим одбрамбеним линијама, али и за службенике јавних предузећа који морају да долазе на посао током трајања ванредног стања.
 
Сомбор, Ћуприја, Ражањ, Прешево, Пирот, Инђија, Ариље, Врање, Бујановац и Осечина су самоуправе које су се обратиле за ову врсту помоћи.
 
Осим проблема са организацијом рада са којом се све локалне самоуправе тренутно суочавају и потешкоћа да бројне процесе који се одвијају у зградама јавне управе преоријентишу на рад од куће, неразвијене општине додатно имају и проблем набавке рачунара и друге опреме која је предуслов за несметано функционисање изван канцеларија, истичу из НАЛЕД-а.
 
Поред успостављања платформе за донације, у циљу пружања непосредне подршке локалу, НАЛЕД је Влади Србије упутио иницијативу за успостављање Фонда за подршку угроженим општинама и градовима, као и увођење додатних подстицаја за оснивање предузетничких радњи, имајући у виду да су порези на приходе од самосталне делатности кључни локални приходи.
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести