СЗО: Србија међу 50 земаља по квалитету лекова и вакцина

БЕОГРАД: Србија се сврстава међу 50 најразвијених земаља по безбедности, квалитету и свим неопходним регулативама у области лекова и вакцина од укупно 195 земаља, наводи се у најновијем извештају Светске здравствене организације (СЗО). То је закључено на основу вишегодишње провере коју спроводи СЗО, пренео је РТС.
lekovi, ilustracija
Фото: Илустрација

Како се наводи, Србија примењује и поштује све неопходне процедуре да би до грађана стизали квалитетни и безбедни лекови и вакцине.

Србија је први пут учествовала у оваквом оцењивању и проверавању и једина је земља у региону која је добила добру оцену.
Оцену пет није добила ниједна земља, четворку је добило неколико држава, а Србија је добила тројку док су све остале земље добиле двојку и јединицу.

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије Саша Јаћовић каже да грађани Србије апсолутно треба да буду спокојни када су у питању квалитет лекова и вакцина који су на тржишту Србије, јер се све контролише на најбољи могући начин.

Указао је да Србија поштује националне законе и да се све проверава како документационо, тако и лабораторијски.

Процес документационе контроле траје врло брзо, до седам дана се проверава све, а лабораторијска контрола траје 60 дана и ту проверавамо све оно што је прва серија лека или посебне контроле где су и вакцине, рекао је Јаћовић.

Додао је да Агенција улаже у своје људе и знање, да се едукују и у земљи али највише у иностранству, како би били у току с најновијим достигнућима у погледу регулативе лекова, али улажу и у лабораторију и отварају податке за градане и привреду.

Агенција за лекове је стално у контакту са светском базом нежељених реакција на лекове у Шведској, где су повезане све регулаторне агенције из целог света, навео је Јаћовић.

Ми зато имамо апсолутно ауторитет да сваког тренутка ако се данас појави нежељена реакција, а сутра нека нова и неочекивана ми знамо и предузимамо све активности како би грађани били сигурни да пију искључиво квалитетне, ефикасне и безбедне лекове, нагласио је Јаћовић.

Председница Радне групе за координацију и спровођење препорука СЗО Драгана Шмидлинг Коруга истиче да Светска здравствена организација много ради на усклађивању и примени прописа у свим земљама света.

Тиме што је увела нас у овај програм од нас је захтевала један веома пожртвован, вишегодишњи рад где је јако велики број професионалаца успоставио, одржао, унапредио и даље ради на унапређењу механизама који ће довести до тога да сваки пацијент у Србији има доступне ефикасне, квалитетне и безбедне лекове, објаснила је Шмидлинг Коруга.

Навела је да се проверавао процес процене документације и добијања дозволе за лек, сам развој лека и његова клиничка испитивања пре добијања дозволе за лек, праћење и пријављивање нежељених реакција као и брзе реакције када је то потребно, затим уколико постоји потреба да се неки лек повуче са тржишта то повлачење лека, а проверавао се и начин контроле квалитета лека.

Нагласила је да су ту укључене и вакцине.

Посебно бих истакла у контексту неке бојазни нашег грађанства у примени вакцина да заиста могу да верују вакцинама који се налазе у легалним токовима у Србији и да слободно могу да примене сваку имунизацију било да је она у програму обавезне или препоручене", рекла је Шмидлинг Коруга.

Нагласила је да то што је Србија у 50 најбољих изузетно постигнуће.

Није било лако доћи до тога, вишегодишњи рад је до овога довео. СЗО има развијену веома строгу методологију и такозване њихове индикаторе којих има близу 300. Веома строго то све оцењује и ми смо успели да докажемо да сви механизми који су овде имплементирани су задовољили све те њихове захтеве, рекла је она.

На основу тога, СЗО је донела одлуку да прогласи регулаторни систем Србије функционалним, зрелим и стабилним системом који може и треба да улије поверење становништву ове земље да они на тржишту имају искључиво квалитетне, ефикасне и безбедне лекове, закључила је Шмидлинг Коруга.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести