Заживео пројекат „Активни инклузивни сервис Кула”: Станови за породице са маргине

Општина Кула, у партнерству са Центром за социјални рад општине Кула и Удружењем „Плава птица“ покренула је пројекат „Активни инклузивни сервис Кула“ који се финансира из фондова Европске уније, а укупна вредност пројекта је 384.738 долара. Пројекат кроз три компоненте подржава укључивање и оснаживање рањивих група и представља јединствен модел социјалне заштите.
7-kula plava ptica
Фото: Општина Кула

Овај пројекат настоји да постигне укључивање у друштво и економско и стамбено оснаживање маргинализованих група грађана општине Кула и то младих који напуштају хранитељске породице и установе смештаја, особа са инвалидитетом и менталним тешкоћама, жена жртава породичног насиља као и породица у екстремном сиромаштву.

Пројекат се састоји из три компоненте које чине јединствен систем подршке који се по први пут реализује и представља оригинално решење и модел за инклузивну заштиту маргинализованих група.

Општина Кула обезбедиће 16 стамбених јединица које ће се адаптирати, реновирати и опремити основним намештајем и техником да би у њима живеле ове породице. Такође, кроз рад стручних радника ће се обезбедити и саветник за сваку од породица који ће их оснажити за самостални живот, обучити вештинама располагања имовином и одговорном становању, али и пружити помоћ у налажењу запослења и економској самосталности.


Четврт векаПлаве птице

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Плава птица“ обележава ових дана 25 година постојања. У присуству бројних гостију, донатора и родитеља корисника, изведен је пригодан програм. Честитајући јубилеј председник општине Дамјан Миљанић рекао је да ће и у наредном периоду Општина Кула помагати рад овог удружења које је развијајући се постало респектабилна установа на нивоу Војводине и Србије.

- Удружење сваке године развија нове програме. Стварно је срећа што постоје у нашој општини и да 220 корисника, којима они пружају услуге полудневног, целодневног боравка, услуге персоналног асистента, разних терапија, логопеда итд., могу те услуге да добијају на квалитетан начин у нашој општини, а не да иду у друге градове. Они су организација која увек долази и са предлозима и са решењима, што је сјајно и нама у већини случајева остаје само да обезбедимо финансијска средства, која су из године у годину све већа, ове године више од 33 милиона динара – рекао је Миљанић.

Јулијана Станисављевић из Сектора за заштиту особа са инвалидидтетом Министарства за рад, борачка и социјална питања и Јоланд Корора из Покрајинског секретаријата за социјалну политику, истакле  обећале су подршку „Плавој птици“ и у наредном периоду.


У другој компоненти пројекта ће се основати социјално предузеће у коме ће учесници пројекта бити обучени и запослени како би могли да остваре одрживе приходе за своје породице.

У трећој компоненти општина Кула ће израдити Стратешки план социјалне заштите, различите документе у области добре управе и инклузивног друштва те ће унапредити на тај начин положај угроженог становништва општине и механизме сарадње са локалном самоуправом. Такође кроз пројекат ће се промовисати и свеукупни модел општине Кула у развоју локалног система социјалне заштите, који је један од најуспешнијих и најиновативнијих у Србији.

Тим пројекта који чини више стручњака из општине Кула, Центра за социјални рад, „Плаве птице”, као и екстерни сарадници одржали су недавно први састанак пројектног тима са председником општине Кула Дамјаном Миљанићем и договорени су први кораци те је званично и почела реализација овог пројекта.      

М. Сћ

ПројекатУнапређење јавног интереса особа са инвалидитетомреализује ДВПДигитал”, а суфинансира Општина Кула. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести