Цене нафте на 11-месечном максимуму

ТОКИО: Цене нафте су достигле на азијском трговању највиши ниво у последњих 11 месеци и на путу су да закључе недељу са снажним растом, јер је опоравак гобалних акција подгрејао апетит инвеститора за ризиком и подстакао оптимизам након одлуке Саудијске Арабије да смањи производњу "црног злата".
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Северноморска нафта Брент ојачала је за 39 центи или 0,7 посто, на 54,77 долара за барел на трговању до 7:57 часова по средњоевропксом времену, при чему је током трговинске сесије на моменат дотакла ниво од 54,92 долара, највиши од 26. фебруара, јавља Ројтерс.

Цена америчке нафте WTI повећана је за 33 цента, такође за 0,7 процената, на 51,16 долара. И америчка нафтна референца је током трговања забележила у једном тренутку највиши ниво од 25. фебруара, од 51,34 долара по барелу.

Оба типа нафте су на путу да на недељном нивоу остваре добитке веће од 5,0 процената.

Одлука Саудијске Арабије да добровољно смањи производњу нафте пружа подршку ценама. Раст глобалних акција, подупрт обилном ликвидношћу, подстакао је нове куповине нафте, каже Хиројуки Кикукава, генерални директор за истраживања у компанији Нисан Секјуритис.

Додаје, међутим, да би нафта и светске берзе могле да забележе негативне корекције чим буде оцењено да њихов раст не кореспондира са тражњом за горивом и глобалним економским кретањима.

Саудијска Арабија, највећи светски извозник нафте, саопштила је раније ове недеље да ће смањити производњу за додатних један милион барела дневно (бпд) у фебруару и марту.

На трговинској платформи којом управља компанија Платс јуче је истрговано седам каргоа сирове северноморске нафте, што је рекордна количина коју тржишни актери виде као могућ сигнал слабије понуде након одлуке Ријада о смањењу пумпања.

Швајцарска УБС банка је повећала прогнозу цене Брента на 60 долара по барелу до средине године, након поменуте одлуке Саудијске Арабије и очекивања да ће потражња у другом кварталу ојачати, будћи да би вакцинције против коронавируса требало да резултирају и оживљавањем путовања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести