Динар јак због туриста, инвеститора, дијаспоре

НОВИ САД: Домаћа валута одлично подноси летње врућине. Динар се ових дана спустио испод 118 динара.
Menjačnica Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Економски стручњаци наши а и страни сматрају да на стабилну домаћу валути и грађани и привредници могу да рачунају бар до краја ове године. Промене на више или на ниже на курсној листи биће козметичке. Тако стручњаци Ерсте банке прогнозирају да ће се до 31. децембра 2019 динар кретати у коридору од 117,70 до 118,30 Прогноза на дуже стазе је незахвално давати јер на домаћу валиту утичу не само дешавања на домаћем тржишту већ и на светском а посебно у еврозони.

Када једна валута јача онда је ствар јасна прилив девиза је већи од одлива. За домаћу валуту ту су пресудни приливи од страних инвеситција.

Шта се са динаром догодило и шта нас чека у наредном периоди професор на Економском факултету у Београду др Љубодраг Савић каже:

Знатан прилив страних инвеситција довео је до јачања динара. Међутим оно што бих истакао као веома битно није ни јачање ни пад домаће валуте. Динар је већ дуже време стабилан а кретања на курсној листи на више или на наиже су веома мала. То је јако битно у за привреднике и грађане. Међутим на дуге стазе је незахвално давати прогнозе јер на домаћу валуту утичу не само прилике код нас већ и дешавања на међународном тржишту. Нико не може рећи шта је са појединим водећим валутама бити за 10 или 15 година. Сви знамо шта се готово преко ноћи догодило са шавјацарксим франком и које је то поседице имало, каже наш саговорник.


Од Егзита милиони

Туриситчке манифестације које привлаче странце доносе знатан прилив девиза. Организатори су израчунали да сваки гост на Егзиту понесе лепе успомене али и остави 400 евра колико потроши код нас.

Лане је прилив од овог фестивала био 13,3 милиона евра а ове се очекује још и више. После овог фестивала следе разне летње ијаде па девизе стижу макар из региона. Нова велика девизна жетва може се очекивати када засвира труба у Гучи. Не само да домаћини зараде већ се то види и на курсној листи.


Савић објашњава да је јачање динара никадан не одговара извозницима. За њих су  роба и услуге мање конкурентни на светксом тржишту јер су скупљи. На добитику су сви који отплаћују кредите индексиране у еврима. Јака домаћа валут погодује увозницима јер је роба јефтинија. Посредно од тога користи имају и домаћи потрошаћи свих врста. Динар је могао да буде и јачи. Да би спречила превелики пораст Народна банка Србије је купила током пет месеци ове године 580 милиона евра да би примирила домаћу валуту.

Динар чека лагодно лето јер поред инвеститора који уносе новац у Србију ту су и гасарбајтери који стижу да одмор проведу овде .Као што је познато пут их води прво до мењачница. Без обзира да ли се новац мења због провода или градње куће девизе остају у Србији. Не треба заборавиит да Србија из године у годину бележи раст и прилив девиза од туризма. Све то доприноси да домаћа валута буде јача. Ипак сви који меркају да ли да се задуже у динарима или у еврима јер је код овог потоњег камата повољнија ипак је најбоље да изаберу домаћу валуту. Задуживање у динаирма уз фиксну камату и рату је још увек нешто што се исплати највише јер су рате исте од првог до последњег дана испуњавања обавеза. У времену у коме живимо сигурност има предност.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести