Глобалне акције близу рекордних нивоа на почетку недеље

ТОКИО: Глобалне акције задржале су се данас близу рекордних нивоа, док приноси на америчке обвезнице осцилирају око тромесечног миниумума пошто инвеститори очекују да ће се Федералне резерве држати своје мантре о лабавој монетарој политици на заседању касније ове недеље.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Јапански индекс Никеи порастао је за 0,7 посто, а најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, спустио се за 0,2 процента, извештава Ројтерс.

Инвестициона активност на највећим тржиштима капитала у азијско-пацифичком региону, у Кини, Хонг Конгу и Аустралији, била је ограничена јер су берзе биле затворене због тамошњих празника.

Генерално, на тржиштима влада позитивно расположење због перспективе убрзаног економског опоравка од пандемије коронавируса и предвиђања да ће америчке Федералне резерве (ФЕД) наставити да воде лабаву монетарну политику.

Светски индекс цена акција МСЦИ, амерички С&П 500 и паневропски индекс СТОКС 600 закључени су у петак на рекордним нивоима.

Европски индекс фјучерса ЕуроСТОКС 50 јутрос је порастао за 0,2 одсто, док је на Вол Струту термински инекс С&П 500 напредовао за 0,1 проценат.

Акције јачају и поред тога што су амерички подаци о инфлацији, објављени у четвртак, премашили прогнозе тржишта и што трошкови производње у Кини расту, пошто инвеститори сматрају да је кретање оба та показатеља привременог карактера и да се њима може управљати.

Обимна ликвидна средства се и даље усмеравају на куповину обвезница, при чему принос на десетогодишне америчке државне хартије од вредности износи 1,4602 посто уочи састанка ФЕД-а ове недеље, након што је у петак пао на најнижи ниво од 1,428 одсто.

Шпекуланти такође повећавају дуге позиције према америчком дугу, а њихове нето дуге позиције на терминском тржишту америчких обвезница достижу највиши ниво од октобра 2017. године, према подацима финансијског надзорног тела у САД.

На валутним тржиштима је евро ослабио пошто Европска централна банка прошле недеље није показала спремност да смањи програм подстицаја.

Јединствена валута еврозоне трговала се јутрос по цени од 1,2099 долара, након што се у петак спустила на једномесечни минимум од 1,2093 долара.

Јен је забележио незнатно померање и држи се на нивоу од 109,72 јена за долар. Британска фунта се тргује за 1,4108 долара, што је близу најнижег нивоа у протеклих месец дана, уочи данашњег обраћања британског премијера Бориса Џонсона о томе да ли ће 21. јуна бити настављено укидање корона мера ограничења како је раније било планирано.

Британски таблоид Сан је у петак известио да је Џонсон спреман да помери укидање локдауна на 19. јул.

Истовемено, на тржиштима енергената цене нафте су се одржале на вишегодишњим максимумима, услед побољшаних изгледа светске потражње за горивом.

Фјучерси нафте Ббрент су порасли за 0,5 одсто на 73,07 долара по барелу, што је њихов највиши ниво од маја 2019, а у истом проценту су ојачали и фјучерси америчке WТИ сирове нафте на 71,32 долара за барел, на највиши ниво од октобра 2018.

На крипто берзама, биткоин је наставо узлазни тренд започет током викенда, после твита Илона Маска да би "Тесла" могао поново да дозволи куповину возила за биткоине. Према последњим располиживим подацима, цена биткоина износи 39.267 долара по једном новчићу.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести