Газде неће лако пристати на већи минималац

Већ следећег месеца почеће „битка” синдикалаца и послодаваца око новог минималца, који би требало да важи од 1. јануара наредне године.
radnici, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Државни функционери најавили су повећање минималне цене рада, не прецизирајући о колико већем минималцу је реч, а то је додатни разлог да укрсте аргументе газде и синдикалци, који су, по правилу, на супротним странама и који већ две-три године нису у стању да се угагласе па Влада Србије одлуком утврђује минималну зараду за целу годину.

Да ће тако бити и овога пута већ наговештава Унија послодаваца Србије, која се увелико спрема за разговоре наредног месеца јер у септембру треба да буде донета одлука о новој минималној цени рада. Да би спремни дочекао преговоре, УПС је од својих чланова затражио мишљење у вези с висином минималне цене рада за 2018. годину, као и могућим решењима која би могла утицати на значајније повећање минималца.

Послодавци истичу да се до сада – мада је остао још месец – издвојило неколико решења која би могла бити услов за повећање минималца, и то повећање неопорезивог дела зараде, умањење пореза и доприноса, смањење фискалних и парафискалних намета, као и оштра казнена политика за нелојалну конкуренцију и рад на црно.

Такође, указује УПС, послодавци сматрају да треба мењати и третман одређених бенефиција запослених јер истичу да тренутно све бенефиције имају карактер зараде па се на све то плаћају порези и доприноси. Увођењем олакшица у том сегменту – а као пример истичу неопорезивање топлог оброка, регреса, поклона и награда у роби до одређеног износа – они би се лакше и више опредељивали да увећају плате запосленима, чиме би се и раднички социјално-економски статус поправио. Газде се залажу и за то да се продужи рок за уплату ПДВ-а или да се он плаћа по наплати.

Чланови УПС-а сугестије и закључке о томешта је потребно испунити да би се повећао минималац за 2018. годину могу слати и наредних дана, а почетком следећег месеца они ће бити представљени свим заинтересованим странама, односно синдикатима и држави. УПС подсећа и на то да је прошле године, када је држава донела одлуку да минимална нето цена сата рада буде 130 динара, иако се они нису слагали с толиким повећањем, била прихваћена њихова иницијатива да се током ове године размотре предлози о смањењу одређених трошкова пословања послодаваца, али да то још увек није учињено.

Од 1. јануара ове године минимална цена нето по радном часу је 130 динара, док је она у 2016. и 2015. години износила 121 динар. Од јануара до децембра 2014. године минимална цена рада била је 115 динара.

Синдикати су прошле године тражили да минимална нето зарада по радном сату ове године буде 143,5 динара, послодавци предлагали 125, а Влада Србије на крају „преломила” да буде 130. Дакле, уступке су морали да направе и једни и други учесници социјалног дијалога. Већ наредних дана знаће се колико предлажу синдикати – а помиње се 150 динара по радном сату, а шта газде нуде – помиње се да неће пристатити на више од 130 динара уколико не добију оно што траже. Биће да ће опет Влада Србије морати да тражи „средину”, која ће и једне и друге натерати да одустану од својих захтева

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести