Локалима за више инвестиција у Србији 9,5 милиона евра

БЕОГРАД: Држава је наменила више од милијарду динара за подршку локалним самоуправама које желе да створе боље инфраструктурне услове за привлачење инвеститора, преноси Нова економија.
Investicije /pixabay
Фото: pixabay.com

Новац у укупном износу од 1,12 милијарди динара (око 9,5 милиона евра) намењен је за опремање зона пословања и њихово повезивање са окружењем, или за унапређење инфраструктурних капацитета у циљу развоја туризма и других делатности.

"Циљ Програма је унапређење развојног потенцијала јединица локалних самоуправа кроз стварање повољних услова за привлачење инвестиција, унапређење привредног амбијента и отварање нових радних места", наводи се у јавном позиву који је објавило Министарство привреде у Службеном гласнику.

За средства се могу пријавити локалне самоуправе на чијој територији је планирана реализација одређеног пројекта. Уколико пројекат реализује више јединица локалне самоуправе, пријаву за средства подносе заједно.

Министарство привреде учествује у финансирању пројекта у одређеном проценту у зависности од степена развијености јединице локалне самоуправе.

Министарство ће финансирати до 100 одсто вредности пројекта без ПДВ за јединице локалне самоуправе из четврте и треће групе развијености, и до 60 одсто за оне из друге и прве групе.

У четврту групу спадају 44 локалне самоуправе чији је степен развијености испод 60 одсто републичког просека, а у трећу 47 чија је развијеност између 60 и 80 одсто републичког просека.

Другу групу чине 34 локалне самоуправе чији је степен развијености у распону од 80 до 100 одсто републичког просека, док прву чини 20 натпросечно развијених локалних самоуправа.

Рок за подношење пријава пројекта је 15 дана од објављивања јавног позива у Службеном гласнику.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести