Ни у кафани нема песме без уговора

Лето је па фестивала и других туристичких манифестација има на све стране.
estrada, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

За добро расположење брину естрадни уметници. Баш њиховим радом бавила се недавно Влада Србије, и донела одлуке које се тичу наступа. Они убудуће неће моћи да раде а да се при наступу не поштују одредбе Посебног колективног уговора везне за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извиђача у угоститељским објектима и на манифестацијама. Поменути Колективни уговор ће морати да поштују сви из естрадне бранше, односно и они који су чланови Уније послодавца Србије, али и они који то нису. Уметницима треба да донесе бољу заштити права, а у држвну касу више новца. На добитку треба да буду и гледаоци и посетиоци, који могу очекивати квалитетнији програм.

Поменута одлука односи се на вокалне и инструменталне уметнике и извођаче. Ту су затим играчи фолклора и плесачи модерних игара, а прате их водитељи, менаџери, продуценти… Уговор је обавезан и за техничко особље – режисере приредби, мајсторе светла, тонце…

1.200 динара дневни минималац за песму, игру

Уговор уједначава права и обавезе везане за радно ангажовање уметника и других посленика у области културе и естраде у угоститељским објектима и на туристичким манифестацијама. Дневна минимална цена рада за све је 1.200 динара па и за песму, игру. Угоститељи и организатори разних туристичких манифестација убудуће ће морати да склопе уговор с извођачима, тачно наведу износе које ће за наступ добити уметници те да на поменуте суме плате доприносе и све друге дажбине. Колико ће се од летњих весеља слити у државну касу, тек треба да се види.

2.500 чланова има Удружење естрадних уметника

Председник Удружења естрадних уметника Србије Андрија Бајић сматра да ће те новине не само донети новца у државну касу већ и да ће побољшати квалитет програма који се нуди посетиоцима кафана и туристима. Послодавци више неће моћи да закључе уговор с уметницима који немају лиценцу. Она се пак добија искључиво преко регистрованих удружења уметника,а да би били примљени у удружење, морају да испуне одговарајуће критеријуме.

Права извођача ће на тај начин бити боље заштићена. Осим тога, смањиће се и удео сиве економије у тој делатности. О зарадама на естради одавно се причају бајке, а томе су допринеле и хвале уметника из те бранше, посебно из „одељења” за турбо-фолк, који без зазора показују скупе аутомобиле, хвале се летовањима на егзотичним местима, купују или граде луксузне куће и виле. Пореским пријавама се не хвале. А међу поменутим естадним уметницима реч „наруквица” не зачи део накита или бижутерије већ новац који се од менаџера добија на руке и који је, самим тим, ослобођен пореза.


Менаџери бољи од певача

Занимања оних који ће платити највећи порез на доходак грађана увек су занимљива чаршији. Зараду већу од троструке српске плате није лако остварити. Ове године то је било 2.285.064 динара. Међу првих десет било је ове године адвоката, менаџера, економиста, инжењера.Није се нашао нико с етсраде. Да ли су зараде пале или су они вешти да све то сакрију, тешко је рећи. Део одговора даће и примена нових одлука. Али она се односи само на домаћи терен, а не и на иностранство, где наше звезде згрћу приличне своте.


Удружење естрадних уметника има око 2.500 чланова.

О томе колико би држава могла приходовати од весеља порески стручњак Ђерђ Пап каже:

– Добро је што су надлежни реаговали – истиче Пап. – То би могао бити почетак увођења реда у ту област. Од тога колико ће ти први кораци бити успешни зависиће и то колико ће се неопорезованих прихода ту откретати. Поштовање поменутих одлука је предуслов да се крене даље у опорезивању те бранше.

Тек, порезници који ових дана крену да облазе разне туристичке манифестације по Србији неће моћи да се жале да им није весело, макар било и радно.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести