Паушалци траже мање порезе и већу ефикасност

Развој малог и средњег бизниса код нас је тема која на пословним скуповима увек добија подршку за развој. Међутим, чим се одмакнемо од округлих столова,  онда ствари постају знатно другачије...
y
Фото: pixabay.com

Добар део предузетника спада у паушалне пореске обвезнике. У Србији их има 116.000, а од тога је бар половина у Војводини. И, често се жале на начин на који им се порез разрезује.

Национална алијанса за локални економски развој НАЛЕД је у сарадњи са Владом Србије, а уз подршку УСАИД, покренуа акцију ”Месец паушалаца”. Основна идеја је да се ова област, која се код нас готово и није мењала 30 година, модернизује, а да се основе за то добију током септембра. С тим да су промене неопходне слажу се и порезници и паушални обвзеници. У тој групи су скоро сви  сервиси, адвокати, разне радионице, таксисти, фризерски, козметички и кројачни салони, и они листом траже да се тачније одреди ко може да буде паушални обвезник, да се тачно зна колике су им пореске обавезе те да се администрирање код плаћања овог пореза смањи. Сада се ове обавезе крећу од 15.000, до 50.000 динара месечно. (Паушални обвзеници не могу бити они који остварују годишњи приход већи од шест милиона динара.)

Проблеми паушалних обвезника почињу већ на почетку пословања. У тренутку када своју делатост региструју у Агенцији за привредне регистре ни не знају да ли ће моћи порез да плаћају паушално или, како се то каже, по приходу на основу пословних књига. Предузетници траже да се њихов статус одређује на основу шифре делатности, а не према занимању.

Наиме, колике ће му бити пореске обавезе паушални порески обвезник код нас може само да претпостави. Порески службениици имају у овој области превелика овлашћења. Основица за обрачун паушалног пореза зависи од просечне плате у општини у којој је бизнис регистрован. На ту суму се затим примењује коефицијент који зависи од девет категорија,  плус још седам поткатегорија. А поједини од тих критеријума  зависе од “процене” порезника. На пример, амбијент пословања може да буде половина од основице. Зато се догађа да предузетници долазе у ситуацију да за две године добију два потпуно различита решења, јер је процена била “другачија”. Исто тако, и потпуно исте радње у истој општини могу плаћати различите сума за паушални порез, и то поприлично различите.

Паушални обвзеници жале се и на компликовану процедуру код измиривања обавеза. Они своје обавезе измирију плаћањем на четири места, а сада траже да им се омогући да то измирују путем једне уплатнице. Из Пореске управе Србије најављују да већ увелико раде на новом софтверу који треба да поједностави процедуре. Предузетници сматрају да треба ићи ка решењу у коме би кључна била апликација у коју би они убацили податке, а онда да им она само избаци  решње са сумом. То би одговарало и порезницима јер они сваког месеца морају да издају 116.000 решења. Плаћање пореза би онда било брже и лакше. Брзина је обвезницима итекако важна јер у периоду од 2015. до 2017. због проблема са софтевром Пореска управа није уопште издавала решења. Обвезници су плаћали порез по старим решењима, а по савету порезника требали су да износе “само мало увећају”. Када су коначно стигла нова решења, суме су биле знатно више него у старим решњима. Тако су се нашли у ситуацији да морају ођедном да измире нове, веће обавезе у кратком року и уз претњу да ће им се, ако то неучине, додати још и затезну камату. 

Порески стручњак Ђерђ Пап сматра да прописе везане за паушално опорезивање треба осавременити, а о томе шта очекује од новина које би требале да побољшају статус паушалних обвезника председник Уније послодаваца Војводине Станко Крстин каже:

- Целу материју би сигурно требало осавременити. Али плашим се да,  када дођу новине, не буде још компликованије. Од када је усвојен нови правилник и ПДВ који се примењује од јула, имамо много компликованију административну процедуру. Бојим се да тако не прођу и паушалци док им се буде “поправљао” положај...

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести