Преговори о повећању минималца: Синдикат тражи 40.000 динара, држава нуди 35.000

Члан Социјално-економског савета испред Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Душко Вуковић истакао је за Танјуг да је СССС отпочео је кампању под називом „Подигни минималац”, а полазна основа тог синдиката у преговорима биће минималац од 40.000 динара.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„Средином августа отпочеће преговори репрезентативних синдиката, Уније послодаваца и Владе Републике Србије око износа минималне зараде за 2022. годину. Наш је став да износ минималне зараде мора да се изједначи са износом минималне потрошачке корпе. Сам садржај минималне потрошачке корпе не може да омогући егзистенцију трочлане породице. Жао нам је што је претходних година износ минималне зараде није постигнут договором, већ једностраном одлуком Владе” - рекао је за Танјуг Душко Вуковић.

Он је навео да у просеку износ потрошачке корпе расте за око 1.000 динара на годишњем новоу, па минимална зарада мора бити у складу са износом минималне потрошачке корпе у том тренутку, али и да је важно да се са растом минималне зараде процентуално повећавају и зараде запослених у свим секторима.

„Полазна основа СССС у преговорима биће минималац од 40.000 динара. Такође ми имамо проблем да се са повећањем минималца смањују зараде осталих запослених, тако да преговарамо са Владом да се утврде плате за сваки сектор, да у сваком предузећу са растом минималне зараде расту и плате осталих запослених”, рекао је Вуковић.

С друге стране, и држава има свој предлог.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да очекује да ће стопа раста у другом кварталу бити између 12 и 15 одсто, као и да ће у разговорима синдиката, послодаваца и Владе Србије, који ће почети за неколико дана, бити постигнут договор о повећању минималне зараде на 35.000 динара.

Мали је изразио очекивање да ће Србија до краја године по стопи раста бити међу три најбоље економије у Европи истичући да је са трећим пакетом помоћи вредним 266 милијарди динара, држава успела да сачува радна места и привреду.

У првом кварталу стопа раста је 1,7 одсто, а очекујемо да у другом кварталу буде између 12 и 15 одсто што је огроман помак, јер смо прошле године у другом кварталу имали минус 6,4 одсто, а сада ћемо резултат бити двоструко бољи, рекао је Мали.

Министар је казао да се у наредним данима очекује почетак разговора између синдиката, послодаваца и Владе Србије о повећању минималне зараде и подсетио да је почетком године минималац повећан за 6,6 одсто и да износи 32.000 динара.

За разлику од највћег броја других привреда имали смо повећање и пензија и плата. Наше опредељење је да сваке године, како нам расте економија, највећу корист од тога имају грађани кроз повећање плата и пензија, рекао је Мали.

Изразио је очекивање да ће минималац у Србији први пут достићи 300 евра, односно 35.000 динара и подсетио да је 2010. године минималана зарада износила 15.700 динара.

Минимална зарада гура све

Минимална зарада је веома важна за нас јер гура просечну зараду која је у априлу износила 560 евра. Пре неколико година је просечна зарада била 320 евра, а из године у годину она расте, то је основа наше политике, нагласио је Мали.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести