Трговце и ИТ струку послодавци и даље највише траже

Криза изавана пандемијом коронавируса утицала је на тржиште рада тако да је понуда радних места у првих осам месеци ове године била мања, а огласа за посао било је 17 одсто мање у односу на исти период лане.
market prodavnica
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

С друге стране, у првих осам месеци посао су чешће тражили они који нису имали радног искуства, као и они који су тражили нови посао, а број таквих кандидата већи је готово три одсто.

Упркос пандемији коронавируса, у првих осам месеци ове године 20.000 људи је добило посао преко сајта за запошљавање poslovi.infostud.com. Будући да је и том периоду било расписано око 27.000 огласа, извесно је да се они који су посао тражили, као и они којима су потребни радници, све чешће окрећу савременим видовима оглашавања. Током протклих осам месеци, по подацима сајта „Послови Инфостуд”,  послодавци су понудили мање слободних радних места него у истом периоду лане, али готово да нема разлике у томе која су занимања најтраженија.

На дневном нивоу сада је на сајту „Послови Инфостуд” активно око 2.500 огласа за посао

На дневном нивоу сада је на том сајту активно око 2.500 огласа за посао, а на врху најтраженијих занимања је неколико делатности. И даље су веома тражени радници у трговини/продаји, ИТ сектору, машинству, администрацији и електротехници. Када се говори о појединачним радним позицијама, највећу могућност да се запосле ове години имају продавци, комерцијалисти, магационери, возачи и телефонски оператери.

Када се говори о струкама које су уз ИТ сектор веома дефицитарне, односно радника нема довољно, потврђује се да на тржишту рада у Србији недостају многа занатска занимања – фризери, кувари, ауто-механичари, столари, тесари, бравари и магационери. Та занимања су, по подацима сајта „Послови Инфостуд”, већ годинама изузетно тражена, односно понуда радних места далеко је већа него што је одзив кандидата на расписане огласе.

Од укупног броја огласа за посао највише се траже радници са средњом стручном спремом – чак 60 одсто. За радна места за које је потребна висока или виша школа било је 25 одсто расписаних огласа, а за оне који су завршили мастер свега осам одсто. Насупрот томе, на расписане огласе највише се јављају висококвалификовани кадрови – 50 одсто, док само четвртина кандидата има средњу стручну спрему.


Недостају искусни

ИТ сектор је и даље област у којој је недостатак кадрова веома изражен те је послодавцима тешко да нађу квалитетног кандидата, нарочито средњег или вишег сениоритета.

Позиције које су ИТ послодавцима у овој години биле најпотребније су JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer и PHP Developer.


Било је и доста огласа за које је потребно знање страних језика, а међу њима је енглески био најтраженији: чак петина огласа била је расписана на том језику. У мањој мери су били тражени немачки, руски и мађарски језик. Сваки четврти кандидат који је конкурисао путем сајта „Послови Инфостуд” има више од десет година радног искуства, док 20 одсто чине кандидати који имају између пет и десет година искуства. Они који су били у  потрази за првим радним местом и који су без радног искуства чине десет одсто.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести