Укидање пореза за незапослене: Газдама остаје 11,9 милијарди

НОВИ САД: Укидање доприноса за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто од 2019. године донеће годишње уштеде послодавцима од 11,9 милијарди динара, процењује Унија послодаваца Србије.
radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Председник Уније Милош Ненезић каже да послодавцима није циљ да "спусте" порезе и доприносе и оставе државни буџет без новца, него да омогуће боље услове за рад што је, каже, могуће уз мање дажбине.

На Скупштини Уније послодаваца Србије под називом "Социјални дијалог и дигитализација", Ненезић је рекао да ће се Унија у наредном периоду фокусирати на спречавање одлива људи из Србије и преквалификацију кадрова према потребама послодаваца.

Нагласио је да ће Унија посебну пажњу усмерити на законе и уредбе, а да ће акценат бити на образовању и сузбијању сиве економије, као и на дијалогу са социјалним партнерима.

На Скупштини Уније министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђориђевић, али и представници послодаваца и синдиката истакли су да је битно да у Србији живи социјални дијалог и сагласили се да су за то пођеднако заслужни сви социјални партнери.

Ненезић каже да је постигнута синергија између послодаваца, синдиката и Владе и да су сви на истом задатаку, а министар Ђорђевић наглашава да међу њима нема сујете и да су сви учесници социјалног дијалога успоставили правило да се виђају и разговарају сваког месеца, јер за то, додаје, увек има разлога и тема за разговор.

Министар је рекао да брига о радницима и њиховом материјалном положају обавеза, наводећи да рад на црно штети и радницима и послодавцима.


Рекордно ниска незапосленост

На евиденцији Националне службе за запошљавање било је 553.962 незапослених на крају трећег квартала 2018. године, што је рекордно низак број незапослености за последњих четврт века, изјавио је  Милан Трајковић, заменик генералног директора за макроенкономске анализе НБС.

Трајковић је прецизирао да је на евиденцији 69.009 људи мање него пре годину дана.

У августу 2018. године у односу на период од пре четири године имамо 78.000 више људи запослених у прерађивачкој индустрији, 156.000 их је више у претежно приватном сектору, а 10.000 у грађевинарству, рекао је Трајковић за Танјуг.


Нагласио је да посебно треба бринути о безбедности радника на раду на начин да она буде подигнута на највиши ниво.

Најавио је да очекује да ће идуће године за све запослене у Министарству бити омогућен једном годишње "велики лекарски преглед", а да ће им процес дигитализације, за који је нагласио да је један од приоритета Владе, омогућити да буду ефикаснији и задовољнији послом.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести