ИСТРАЖУЈЕМО: Колико кошта замена столарије и изолација куће?

НОВИ САД: Дотрајала столарија, лоша или никаква изолација разлози су што су трошкови загревања домаћинстава у Србији виши него што би требало да буду.
izolacija kuce, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Практично, станови и куће се греју, али се велика количина топлотне енергије расипа јер уместо да остане у простору који се греје, одлази на улице пошто врата и/или прозори не дихтују како треба, или спољни зидови уопште нису изоловани. Јасно је да би се улагањем у замену прозора и врата, као и изолацију спољних зидова, смањили трошкови за грејање и на тај начин у новчанику сачувао новац за неке друге потребе, али су кућни буyети грађана Србије до те мере танки да многи за то новца немају. Наиме, да би се све то урадило, потребно је уложити много пара, чак и више од 2.000 евра, па и поред тога што се то без сумње дугорочно исплати, готово да је извесно да ће се у Србији још дуго грејати улице.

Сигурно је да су многи грађани свесни тог проблема, али једноставно немају довољно новаца да уложе у изолацију или промену столарије. Нажалост, нема ни повољних кредита за те намене, с дужим роком плаћања, мањим учешћем или грејс-пероидом, а ни држава није широке руке на том плану. И тако испада да су на добитку они који тргују енергентима, мада су реално на губитку сви јер енергенти нису вечни, а ни цена неће бити нижа.

2.000 евра за замену столарије и изолацију спољних зидова

Понуда савремене ПВЦ столарије је одлична, а како кажу на местима где се продају или призводе прозори и врата, интерес купаца постоји и из године у годину расте. Разлог је у томе што се заменом столарије може уштедети и до 30 одсто енергената па онај ко има могућности да уложи да би добио, то и чини. Ипак, таквих је далеко мање. Они који то себи могу да приуште, али не ођедном, то чине „на парче”.

Цене ПВЦ столарије разликује се у зависности од произвођача и продавца, а и од избора профила, комора, модела, застакљења... Тако је на једном стоваришту грађевинског материјала за стандардни петокоморни прозор с двоструким застакљењем потребно 90 евра по квадратном метру. Иста цена по квадратном метру важи и за балконска врата па рачуница каже да би за, рецимо, четири прозора требало, у најповољнијој варијанти, око 450 евра, док за најскупљу трба платити око 1.400 евра, а кад се томе додају двоја балконска врата за која је потребно од око 200 евра па навише, замена прозора и врата у кући од око 60 квадратних метара могла би коштати од око 1.000 па и до око 2.000 евра. Олакшавајућа околност је то што је у цену урачуната и монтажа, а обезбеђена је гаранција.


Енергетска ефикасност све важнија

У деценијама иза нас приликом изградње великог броја кућа и зграда о енергетској ефикасности није се уопште водило рачуна. Међутим, однос према потрошњи енергената последњих деценија значајно се променио и уштеди енергије се поклања много више пажње. Стамбене зграде сада се граде по сваременим стандардима, који подразумевају и већу енергетску ефикасност, а тај тренд важи у целом свету.


По речима шефице производње ПВЦ столарије и алуминујума у фирми „Браћа Дринић” Елвире Колутац, за куповину четири двокрилна прозора с ролетном и двоја једнокрилних балконских врата, такође с ролетном, потребно је 1.570 евра.

– Та цена подразумева и монтажу нискоемисионих стакала с немачким   профилом, а обезбеђено је и десет година гаранција на боје и на непропустљивост изопан-стакла, као и две године на окове – каже Елвира Колутац. – Радимо по поруyбини, а за замену треба један дан.

44 динара цена стиропора по центиметру

Осим замене столарије, за мање трошкове грејања потребно је и изоловати кућу, а у фирми „Браћа Дринић” може се купити сав неопходан материјал. Цена стиропора зависи од квалитета и грамаже, а најтраженији је онај од пет центиметара. За стиропор је потребно 44 динара по центиметру, па је квадратни метар најтраженијег 220 динара, а за онај дебљине десет центиметра потребно је 440 динара. Међутим, то није све јер је потребно купити и мрежицу, лепак и типле. Када се то све стави на папир, за изолацију куће од око 60 квадратних метара, само за куповину неопходног метеријала без ангажмана радника који ће тај посао, који није јефтин, урадити, потребно је око 300 евра, што уз трошак радника може нарасти и до 1.000 евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести