Како најјефтиније прегрмети грејну сезону, огревно дрво најповољније

НОВИ САД: Грејна сезона и званично је почела, а у многим домовима већ неколико дана је топло, било да се они загревају преко даљиских система грејања, било коришћењем неког другог енергента.
o
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Трошкови за грејање значајна су ставка у буџету сваког домаћинства, а колико ће износити зависи и од тога који се енергент користи, али и где се домаћинство налази јер нису цене огрева свугде исте, као и од тога када се пале грејна тела. По рачуници Агенције за енергетику трошкови за грејање домаћинства ове грејне сезоне не разликују се много од лањских и крећу се од око 38.000 динара па до изнад 133.000 динара. Ипак, у односу на претходну годину мање новца потребно је онима који за грејање користе лож уља и пропан бутан гас, а нешто су виши трошкови ониох који користе електричну енергију јер је струја, имеђу две грејне сезоне, поскупела за 3,9 одсто.

Рачуница АЕРС-а каже да ће најниже трошкове енергије за грејање просечног стана од 60 квадратних метара ове грејне сезоне, а према ценама из октобра, имати домаћинства која за загревање користе огревно дрво и то пре свега у подручјима Србије у којима је оно јефтиније и кошта 4.650 динара по просторном метру, као и они који имају пећи веће ефикасности - од око 65 одсто. У том случају им је за огрев потребно око 38.300 динара за сезону. Она домаћинства која огревно дрво купују по цени од 6.350 динара по простороном метру и имају пећи ниже ефикасности имаће значајно веће  трошкове - око 62.000 динара.

Негде између та два трошка сместио се трошак оних који се греју користећи природни гас.

Треба рећи да цена кубика гаса није иста у целој земљи, па је у АЕРС-у трошак рачунат по просечној цени природног гаса у Србији и и износи око 42.000 динара.

Они који се греју на угаљ за грејну сезону мораће да издвоје од око 48.000 до 52.000 динара. Све је више грађанина који домаћинства греју на пелет, а годишњи трошак за овај енергент износи око 59.000 динара, уз услов да се корисе ефикасне пећи конструисане за пелет.

Домаћинства која за загревање стамбеног простора користе електричну енергију морају да воде рачуна када укључују грејна тела. Ако се термоакумулационе пећи укључују искључиво ноћу, када је струја јефтинија, трошак ће бити око 50.000 динара. Трошкови се значајно увећавају уколико се ТА пећи користе дању, када је киловат скупљи.


Просечно изоловани стамбени простор

Приликом израчунавања трошкова за грејање током грејне сезоне у АЕРС-у се узима просечно изоловани стамбени простор од 60 квадратних метара, који се загрева на 20 степени Целзијуса.

У овој агеницији истичу да је за постизање те температуре у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана грејне сезоне, потребна је енергија од око 9.000 киловат сати. Киловат сат је јединица енергије једнака 3.600 килоџула.


Уколико се ТА пећи допуњавају свега два сата током дана трошак се увећава за 44 одсто и износи око 72.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Ове грејне сезоне највеће трошкове за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, као и они који користе пропан-бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, рачун за електричну енергију биће око 133.000 динара, за пропан-бутан гас 122.000, за лож уље 85.000 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести