Мораторијум на отплату кредита прихватило 94% грађана и 92,9 % предузећа

БЕОГРАД: За мораторијум на отплату обавеза према банкама одлучило се 94 одсто грађана, док је непуних 6 одсто изричито тражило да наставе са отплатом, саопштило је данас Удружење банака Србије (УБС).
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Могућност да привремено зауставе отплату обавеза према банкама наишла је на велико интересовање грађана Србије, а исто важи и за привреду.

"Врло слично су реаговала и предузећа. За мораторијум се определило 92,9 одсто фирми, а 7,1 одсто изјаснило се да жели и даље да плаћа своје обавезе. Фирме које су одлучиле да непромењено плаћају обавезе ка банкама су веће компаније, тако да оне чине око 30 одсто укупне кредитне задужености привреде", изјавио је генерални секретар УБС Владимир Васић.

Природно је да мање фирме имају највећих проблема везано за ликвидност па су и прихватиле мораторијум, прецизирао је Васић за Танјуг.

Представљени подаци су збирни, односно на нивоу читавог банкарског сектора.

Када се посматрају банке појединачно проценти варирају, али не у већој мери, каже Васић.

Свакако се може закључити да је велика већина корисника банкарских услуга одлучила да примени застој у отплати обавеза, констатује УБС.

"За нас је јако битно да ово не одражава слику да сви ови људи не могу да извршавају своје обавезе, већ је то природна људска реакција да због неке неизвесности у будућности, да је боље да сачувају тај новац код себе", објашњава Васић.

Укупна сума на коју се односи мораторијум износи око 2 милијарде евра што је подршка банкарског сектора грађанима и привреди да савладају отежане услове свакодневног живота и пословања, који су изазвани епидемијом Цовид-19.

Јако је битно, напомиње Васић да они којима је најтеже добију ту подршку и помоћ јер заправо тај новац остаје код њих да могу наредних 90 дана да премосте проблем ликвидности.

"Из ове статистике видимо да су људи желели да буду опрезни и да су сматрали сигурнијим да се одмах определе за мораторијум, уместо да чекају даљи развој ситуације. То не значи да су они запали у тешкоће са отплатом својих обавеза према банкама, већ да су реаговали са намером да спрече сваки ризик", кажу у УБС.

С обзиром на политику плата у државним и јавним службама и уз мере помоћи за предузетнике, мала и средња предузећа, имамо разлога за оптимизам и веру да платежна способност неће бити озбиљније угрожена, наводи Васић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести