Пазар уз мађарску АФУ јефтинији и до 27 одсто

Држављани Србије често одлазе у Мађарску у куповину јер су тамо неки производи не само јефтинији него код нас већ се уштеда може остварити и враћањем пореза на мађарско-српској граници.
horgos
Фото: Dnevnik, arhiva

Тако се у суседној Мађарској знатно јефтиније могу купити храна, козметика, кућна хемија, храна за псе, техничка роба па и беби-опрема и неки други производи. Осим на разлици у цени, уштеда се може остварити и враћањем пореза на граници, такозване АФЕ. Најчешћи проценат који се враћа је око 27 одсто. На неке прехрамбене производе је нешто ниже – око 17, док је, на пример за књиге, око пет процената.

За техничке производе, као што је рецимо телевизор, повраћај пореза је између 12 и 18 процената, у зависности од продавнице у којој је купљен. Треба истаћи и то да је процедура враћања пореза у Мађарској, у највећем броју случајева, нешто другачија од већине осталих земаља  Европске уније. Наиме, код њих се порез најчешће враћа у продавници у којој је роба и купљена, и то следећи пут кад се врати у њу. Лимит за враћање пореза је око 60.000 форинти, или око 200 евра. У продавницама техничке робе углавном може да се врати преко компаније „Глобал Блуе”, али и она узима мањи проценат, па у том случају за враћање остаје мање новца.


Пазар и у супротном смеру

Мађари су код нас највећи купци спортске гардеробе. Купују сву одећу која носи ознаку неког познатог спортског бренда и готово увек на велико. Та роба, наравно, није „оригинал”, већ се шије у многобројним малим шиваћим радњама у нашој земљи. На бувљаку има и доста производа пореклом из Турске, најчешће чаша, тањира, шерпа, ножеви... који су такође јефтинији него у Мађарској.


Купци из Србије који желе да користе такозване АФЕ на каси на којој плаћају робу морају нагласити да желите да им се врати. Након обављене куповине, радницима у продавници се даје пасош и они завршавају комплетну папирологију. Папири и рачун који даје продавац у продавници у којој је роба купљена обавезно морају да се овере на граници. Цариници знају комплетну процедуру и најчешће ништа не мора да им се објашњава.      

Рачуне из претходне куповине, за које је коришћена АФА треба чувати до следећег одласка у ту продавницу у Мађарској. Новац се тада враћа на посебном шалтеру, или се за износ АФЕ умање следећи рачун. Важно је истаћи и чињеницу да од датума куповине не сме проћи више од 90 дана да би се порез вратио нашем купцу.

АФА је и један од разлога зашто је „процес куповине и продаје” између српских и мађарских потрошача и обрнут јер корист немају само наши већ и мађарски држављани који пазаре у Србији. Наиме, на бувљаку у Суботици све је више мађарских држављана који долазе да купују оно што наши држављани купују код њих. Цене су им повољније таман толико да им се пут и куповина исплате. А ниже су јер готово сви продавци пола АФЕ остављају као своју зараду, а за вредност другог дела спуштају цену робе. Тврде да се то исплати и једнима и другима.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести