Недимовић: До уторка познато шта је све оштећено у поплавама

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је, поводом последњих поплава, да ће држава након добијања прецизних података радити евалуацију и изаћи са конкретним мерама подршке и истакао да је најважније да се санирају водотокови који су направили штету, а да је у току дезинфекција поплављених подручја.
Poplava u Titelu/V. Fifa
Фото: Поплава у Тителу Фото:В. Фифа

Недимовић је у Јутарњем програму РТС навео да је јуче одржан оперативан састанак на којем су представници угрожених општина добили инструкције како да пријаве штету, да би им држава помогла у санирању.

Недимовић додаје да су сада на потезу локалне самоуправе са својим комисијама за процену штете и да ће након добијања прецизних података држава радити евалуацију и изаћи са конкретним мерама подршке.

Што се тиче стамбених објеката до уторка ћемо имати тачан број колико је објеката оштећено, постоји закон који регулише по категоријама, колико објекти који су најмање оштећени могу да добију до оних у шестој категорији који су највише оштећени и који могу највише да добију. Што се тиче пољопривредног земљишта, имамо делове пољопривредног земљишта које је променило своју структуру од наноса муља и блата ту више немате обрадиве површине. Код ратарских култура кад дође до повлачења воде нећемо имати никаквих озбиљнијих култура, код воћарских култура типа малина, јагода где имамо трајних оштећења, они који су осигурани имају начин да компензује штету, а они који нису, ми ћемо морати да помогнемо и наћићемо начин за то, објашњава министар.

Како каже, локалним самоуправама помоћи ће се путем Републичке дирекције за робне резерве уколико је некоме потребан репроматеријал, сточна храна.

Јуче смо локалним самоуправама и пољопривредницима на терену понудили сточну храну, јавиле су се неке попут Трстеника да им је то неопходно. Понудили смо им енергенте преко робних резерви - дизел гориво заотклањање последица а исто тако и за радове који су неопходни да се обављају на пољопривредном земљишту, наводи Недимовић.

Истиче да је на територији општине Краљево поплава изазвала највише проблема, затим у Трстенику, Гучи и Книћу.

Остале средине јесу захваћене поплавама, али ту имамо другу врсту проблема. Ове четири имају највише оштећених објеката с обзиром на број становника који живе на простору тих локалних самоуправа, рекао је министар.

Он истиче да је најважније да се санирају водотокови који су направили штету и додаје да је у току дезинфекција на којој раде људи из Завода за јавно здравље и Управе за ветерину.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести