Обилне падавине одложиле жетву пшенице и јечма

Само на Римским шанчевима јуче је пало 150 литара кише по квадратном метру, што је више од јунског просека.
k
Фото: С. Шушњевић 

Падавина је било и у другим деловима земље, али се не очекује да ће штетити житу, осим ако не престану у среду, како кажу метеоролози. У супротном, ако се окиши, може доћи до умањења приноса и одлагања почетка жетве.

Истовремено, обилна киша добро је дошла другим усевима: соји, шећерној репи, сунцокрету и кукурузу, који је преко ноћи ођедном нарастао.Др Владимир Аћин из Научног института за ратарство и повртарство у Новом Саду каже да је пшеница сада на крају воштанске зрелости и да прелази у фазу пуне зрелости.

570.000 хектара пшенице треба пожњети

– Услед кише зрно сада може да крене да бубри, а онда када се после кише почне сушити долази до губитка на тежини, хектолитарска маса пада испод 70 и зрно почне да клија у класу – каже др Аћин. – На срећу, до тога још није дошло али се може десити, и због свега наведеног имали бисмо умањене приносе по хектару. Али, ако се обистине прогнозе да киша сутра стаје, пшеници киша неће ништа посебно донети, осим што би жетва могла кренути тек за десетак дана.


Добро за све

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић навео је да не постоји бојазан да ће ова киша утицати на смањење приноса, а ни на његово повећање, ни пшенице, али ни уљане репице и јечма.

– Идеално би било да киша престане и да крене жетва јечма па онда и  пшенице – казао је Саковић, наводећи да киша годи другим пролећним културама и да је посебно добро то што земља упија влагу, па усеви нису у барама. – Први откоси јечма у Срему су охрабрујући јер се приноси крећу између шест и осам тона по хектару.


По свој прилици, навео је др Аћин, ове године истовремено ће се радити и јечам и пшеница. Киша је одложила жетву јечма, којег имамо око пет одсто више у односу на вишегодишњи просек, око 110.000 хектара, и тек понегде ратари су успели да га скину – казао је он.

Пољопривредник из Кисача Јозеф Фокман каже да је пшеница при крају зрења и да киша неће шкодити усеву, осим тамо где није примењена  потпуна аротенхика.– Тамо где је примењена потпуна заштита пшеница добро изгледа, није полегла већ је само у блату – казао је Фокман, рекавиши да ће требати десетак дана лепог времена да се земља и зрно осуше да би жетеоци могли ући у њиве.

Кишовито време, сматра пољопривредник Мирослав Киш из Суботице, само ће скратити радни дан жетеоцима јер ће због велике влаге и испаравања комбајни у њиве моћи улазити тек после 11 часова.

110.000 хектара посејано јечмом

– Киша овог викенда није штетила пшеници, осим што је одложила почетак жетве – казао је Киш. – Суша је проредила усвев раније па ће приноси бити мањи због тога, а не због тренутног кишног времена. Овакво време једино је одложило жетву јечма, чије је зрно зрело.

И у Банату је било кише током викенда и јуче, али ратари кажу да не виде да је због тога пшеници лоше, а што је најважније, није полегла. 

Како смо раније писали, пред нама је жетва пшенице на око 570.000 хектара. Очекивања су да у овој жетви добијемо око 2,5 милиона тона пшенице, да национални просек буде изнад четири тоне по хетару, а да се приноси крећу од три до шест тона по хектару.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести