Паори траже 22 динара за пшеницу

Киша ће знатно успорити почетак жетве пшенице, али без обзира на то, о цени овогодишњег рода се увелико прича међу ратарима.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Пољопривредна удружења слажу се у томе да ново жито никако не би смело да вреди као на почетку лањске жетве, када су откупљивачи плаћали између 17 и 18 динара за килограм, већ да килограм треба да буде 22 динара. За то имају оправдање јер је после откупа и лета током године цена пшенице била 20 динара и што ће је у овој жетви бити мање због суше.

Полемику о овогодишњој цени подгрејали су откупљивачи, који су планирали да је плате између 17 и 18 динара, да би је касније могли продавати скупље. Да би предупредила намере трговаца, пољопривредна удружења имала су ове седмице састананак с представницима Министарства пољопривреде и Робних резерви Србије

По речима председника Скупштине Независне асоцијације пољопривредника Србије Ивана Вучковића, на састанку су ратари изнели став да нови усев треба да кошта 22 динара и да се с том ценом слажу и друга пољопривредна удружења.

– Тачно је да цену формира тржиште, али држава уређује тржиште па смо од надлежних тражили да, као и лане, када су Робне резерве Србије откупљивале пшеницу и плаћале је нешто скупље него трговци – 20 динара – и сада Робне резерве изађу с вишом ценом и понуде откуп за 22 динара –казао је за „Дневник” Вучковић, наводећи да би та цена психолошки деловала и на друге купце у ланцу трговања пшеницом да повисе коштање новог откупа.

По његовим речима, нема резона да се овогодишња пшеница плаћа од 17 до 18 динара, када хектар посејане пшенице уз потпуну применену агротехнике у ужој Србији кошта око 85.000 динара, а у Војводини, где је закуп њива и скупљи, близу 100.000 динара.

– Жито доноси први приход пољопривредницима и већима ратара, и ако имају где да га чувају, то не могу јер им треба новац за нова улагања –нагласио је Вучковић.

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић, који је био на састанку с пољопривредницима као представник државе, оценио је скуп као коректан.

– Републичка дирекција за робне резерве упутила је захтев Влади Србије да одобри новац за откуп жита, а у зависности од тога колико Робне резвеве добију пара биће и цена по којој ће држава платити нови род пшенице. Очекује се да то буде најбоља, односно горња цена у односу на ону који нуде откупљивачи – казао је Саковић.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести