Повратници заинтересовани за улагања у сточарство у Србији

БЕОГРАД: На недавни позив Националног тима за препород села повратницима из иностранства да остану у Србији и улажу у пољопривреду јавио се велики број заинтересованих са питањима о улагању у сточарство.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

Копредседници Националног тима за препород села Србије министар Милан Кркобабић и академик Драган Шкорић истичу да је одрживи фармски развој сточарства најбржи, најсигурнији и најјефтинији начин да села оживе и да се развијају, а да се газдинства наслеђују и млади остану на селу.

Уз проф. Ратка Лазаревића, стручњака за сточарство и члана Националног тима, копредседници тима су подвукли да ће се залагати за веће субвенције сточарима, поготову у брдско-планинским и пограничним неразвијеним подручјима, као и за очување сточног подмлатка.

Кабинет за регионални развој наставиће доделу подстицајних средстава за набавку основног стада и опреме за сточарство, а уз стручну помоћ науке и лична улагања, повратници у таквим условима имају реалне шансе за успех и одрживу сточарску производњу, додаје се у саопштењу из Кабинета министра Кркобабића.

Кркобабић наглашава огроман значај удруживања, како у производњи, тако и у пласману утовљених грла у земљи и иностранству и додаје да ће се развојем сточарства створити услови да се његов удео у пољопривредној производњи са тренутних 30 одсто попне на 60-70 одсто, колико је у развијеним земљама.

Кркобабић, Шкорић и Лазаревић истичу да развијена сточарска производња поред јачања економије, због производње стајњака, утиче и на дугорочно очување плодности земљишта и очување агро-еко система.

Позивајући повратнике да улажу у сточарство, напомињу да је у Србији од укупно 1,3 милиона хектара ливада и пашњака неискоришћено чак око 500.000 хектара.

Како додају, на тој површини може да се гаји 2,5 милиона оваца и 250.000 грла говеда.

Пројекат обнове задругарства "500 задруга у 500 села"има за циљ снажну подршку сточарима у свим крајевима Србије и стварање чрврсте задружне економије са сложеним сточарским задругама.

Национални тим за препород села Србије на захтев повратника и свих заинтересованих за улагање у сточарство, организоваће стручне посете најуспешнијим сточарским задругама, уз савете о томе како да организују нову или се прикључе некој од тих постојећих задруга.

Сточарством се у Србији бави 444.000 пољопривредних газдинстава, што је 76,4 одсто од укупног броја газдинстава.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести