Пшеница се ни ове године не откупљује по квалитету

Ратари који још нису скинули овогодишњи род пшенице једва су дочекали сунце да је пожању. Дуж пута од Жабља ка Новом Саду пшеница је у недељу већ овршена, али има још доста атара у којима тај најважнији посао у пољопривреди није ни почео.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Они који су скинули род, сместили су га  у млинове, чекајући цену која у ишчекивању да се вршидба заука треба да буде формирана. За сада ниједан млин није почео да откупљује жито нити плаћа род спрам квалитета зрна, то јест по класама.

Директор удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да ће зрно пшенице доброг квалитета бити сигурно плаћено и да паори чији је род квалитетан не треба да стрепе да неће добити више новца за килограм рода. Током викенда, каже, пшеницом се трговало по 16 и 16,5 динара, без ПДВ-а, узимајући у обзир баш квалитет хлебног зрна, док млинари примају жито по аконтној цени по 15 до 16 динара.

– Нећемо се враћати на стару причу да ли су млинови спремни за брзе анализе, односно да ли су опремљени апратима за брзо мерење вредности рода – рекао је Саковић. – Као и у свету, и овде ће бити у примени трговање спрам квалитета рода. Овогодишња жетва је специфична у односу на раније због локалних пљускова па је дуг период од тренутка када су комбајни ушли у њиве до сада. После јаке кише у касним поподневним сатима у петак има доста атара где ни после два дана од падавина комбајни не могу да уђу у њиве.

Он је додао да је, рачунајући недељу и понедељак, у Србији овршено 40 одсто овогодишњег рода пшенице, а да је у Војводине жетва стигла на половину.

По речима директора „Житопромета” Предрага Ђуровића, током јучерашњег дана жетва је на северу Бачке кренула пуном паром па је током преподнева јуче примљено око 30.000 тона новог рода.


Биће добар хлеб

Председник Асоцијације пољопривредника Војводине Мирослав Киш каже да је овогодишњи род добар.

– Присуство протеина и глутена задовољава пекарске стандарде, док је хектолитарске масе мало мања, али не у тој мери да утиче на цену – казао је Киш, наводећи да би килограм новог рода требало да кошта 20 динара, с ПДВ-ом, али да паори очекују да ће бити између 17 и 18 динара.


– Меримо квалитет зрна само на влагу, хектолитар и примесу, док прусуство глутена и протеина радимо за своје потребе – казао је Ђуровић. –Хектолитарска маса је непуних 75 и не скидамо одбитак до 74, али ново жито код којег је хектолитарска маса испод 72 не примамо.

Додао је да је влажност зрна пристојна, око 13, а примеса – чистоћа  2,5 . „Житопромет”, истакао је Ђуровић, нуди ратарима аконтну цену од 16 динара, с ПДВ-ом.

Судећи по речима осталих млинара, овогодишњи квалитет рода ће се разликовати по регионима. У Срему (околина Руме) хектолитарска маса била је само 64, а влажност зрна се кретала између 18 и 19, премда се пшеница сматра сувом када је влага 13.       

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести