Уочи бербе јабука: Род ће бити добар, требаће труда да се прода

НОВИ САД: Воћари би за две до три седмице требало да крену у бербу јабука, којих ћемо, према проценама, ове године имати за пет до шест одсто више него лане.
Jabuke/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић

Ове сезоне берба ће мало каснити због хладног пролећа, а суша и високе температуре током лета нису наудиле јабукама јер на плантажама воћари примењују нове технолошке поступке који доприносе да ћуди климе не сметају воћу.

Очекивања су, каже за “Дневник” угледни стручњак за воћарство професор др Зоран Кесеровић, да ће наша земља ове сезоне имати од 530.000 до 540.000 тона јабука.

– И у свету ће бити више јабука него прошле године - рекао је проф. др Кесеровић.- У Европској унији овог воћа биће за десет одсто више него у берби прошел године - око 11,1 милона тона, а само из Пољске, која је велики извозник јабука, стиже 4,150 милиона тона. У Русији ће ове године бити 1,4 милиона тона јабука, што је за 200.000 килограма више него прошле сезоне, док ће у Кини у новој берби бити 43 милиона тона јабука. Повећање у приносима биће код многих сорти: гала, ајдаред, јонаголд, црвени делишес…

Проф. Кесеровић каже да воћари не треба да имају дилеме око продаје новог рода ван границе наше земље ако купци плаћају од 30 евроценти и изнад тога за килограм јабука на велико.

- Уколико цена буде што изнад 30 - 35 евроценти, све треба одмах продавати - казао је проф. др Кесеровић и навео да јабуке сорте гала, чија је берба у току, имају сада одличну цену на велико јер је килограм 50 до 55 евроценти.

Овај савет упућује, истиче Кесеровић, јер је прошле сезоне остало доста непродатих јабука, због чега воћари нису добро финансијски прошли, јер су у ишчекивњу боље цене на велико на крају јабуке продавали за индустријску прераду будзашто, за само шест до осам динара по килограму.

- За то нису криви само произвођачи већ и Правилник о евиденцији извозника воћа и поврћа који превиђа услове које више не могу да испуне извозници који су се бавили извозом и транспортом воћа у иностранство - истиче Кесеровић.

Да подсетимо, тај документ је због строгих критеријуима избацио из посла многе велетрговце, а они малобројни, који су испуњавали услове из Правилника, физички нису успевали да одговоре потребама продаваца, због чега су воћари морали дуго да чекају на транспорт.


Крушке подбациле

За разлику од јабука, чија се берба тек очекује, крушке су већ обране. Проф. др Зоран Кесеровић каже да смо их ове године имали мање за 20 до 25 одсто у односу на лане, али да је род слабији и у Европи за око 20 одсто.

- Лане смо имали око 60.000 тона крушака, а ове године смо убрали око 45.000 тона. За домаће потребе треба нам од 20.000 до 25.000 тона, а остало продамо ван Србије – казао је проф. др Кесеровић и нагласио да су крушке имале добру цену на велико, односно да су се продавале за мало испод евра.


Проф. др Кесеровић истиче да воћари сада имају велике могућности за извоз и то не само на руско тржиште, већ и да производ могу продавати на тржишта на Блиском истоку, Азији, Скадинавији, Великој Британији, Италији и другим земљама.

О новој сезони у “Полино аграр” у Јаску у Срему су уздржани. Род јабука је рекордан, али је пред произвођачима тешка година јер јабуке треба продати.

– Свуда су ове године јабуке добро родиле, биће их пуно и биће потребно доста труда око пласмана ван Србије – каже Андреја Станаревић из “Полино аграра”. - Ми смо успели лањски род да продамо у Русију, Хрватску и Словенију, али има доста воћара који нису у томе успели.

Он је казао да би воћарима одговарало да килограм нових јабука кошта 50 динара на велико, односно 42 евроцента.

– Гала је имала одличну цену све до скоро, али како бербаове сорте напредује, вредност новог рода се спушта – наводи Станаревић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести