У плантажама лешника чучи нова шанса за зараду

На недавно заврешеном Пољопривредном сајму у Новом Саду било је занимљиво слушати стручни семинар на тему „Развој сектора производње лешника у Србији – нова прилика за српску пољопривреду”.
 Lešnik voli sunce, vodu i prostor i ne zahteva mnogo nege i ulaganja Foto: F. Bakić
Фото: Лешник воли сунце, воду и простор и не захтева много неге и улагања Фото: Ф. Бакић

Засада лешника код нас је све више: рецимо, на продручју Бача процењује се да леске има на око 50 хектара. Али и у другим општинама лешник је заузео површине на којима су се традиционало гајиле ратарске пољопривредне културе. Зато је семинар био од користи, посебно у делу који се односи на пласман рода.

Семинар је уприличила предузеће „Агрисер”, део компаније „Фереро”, које у континуитету едукује произвођаче, стручне службе и саветодавце о производњи лешника у нашој земљи.

То предузеће има плантажу лешника на 600 хектара у Алекси Шантићу на подручју града Сомбора, и та плантажа представља пример и модел за савремен и иновативан узгој лешника у Србији.

Заправо, расадник у Алекси Шантићу подигнут је да се локалним произвођачима обезбеде сертификоване саднице врхунског квалитета

Произвођачима је скренута пажња на то да не треба да чекају да лешник стигне за продају већ да „Агрисер” плански има средњорочне и дугорочне уговоре за куповину произведених лешника, с предефинисаним механизмом за одређивање цене у зависности од стандарда квалитета производа. Има организациони оквир за сакупљање лешника и „пост-харвест” активности (након сакупљања), које су важне за очување квалитета произведеног лешника.

Иначе, наша земља има Програм развоја производње лешника започет  2015. године па се тако чуо податак да је до краја овогодишње сезоне садње око 400 произвођача засновало засаде леске на укупно 1.600 хектара.

Предузеће „Агрисер” као део „Ферреро Хазелнут Цомпанy” и у производњи лешника обухвата цео ланац, од садница до пласмана рода,  држећи се управо Пројекта развоја лешника у Србији.

До краја овогодишње сезоне садње око 400 произвођача засновало  засаде леске на укупно 1.600 хектара

Поменути пројекат је покренут 2014. године и особен је по томе што важност даје развоју модерне индустрије лешника у Србији. Није усмерен само на производњу и извоз лешника већ и на позиционирање Србије као важног произвођача лешника високог квалитета, усвајањем иновативних технологија и ослањањем на сваки сегмент ланца вредности. Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић казао је да Министарство новчано подржава произвођаче заинтересоване за лешнике.

– Министарство је формирало радну групу која ће у наредном периоду радити на дефинисању стратегије развоја сектора лешника у Србији – казао је он.

Али и Радошевић и представници из „Фераро групе” скренули су произвођачима пажњу на то да је потребно да се удружују у ланац. Не треба да самостално наступају на тржишту већ заједнички, тако ће боље проћи у погледу зараде и, уопште, пласмана рода.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести