Стилиста осумњичен за педофилију почео са одбраном, али без јавности

Пошто му је решењем ванрасправног већа Основног суда у Новом Саду притвор продужен до 25. маја, он је на главни претрес доведен из притвора.
sveljo sfw
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На самом почетку одбрана је предложила да суд дозволи да јавност присуствује претресу да би била, у почетној фази поступка, упозната с оптужницом и одбраном оптуженог, а да се искључи у каснијем делу поступања. Међутим, заменица тужиоца се није сложила с тим, с обзиром на то, како је навела, да се ради о оштећеном малолетном лицу, као и о оштећенима који су приликом извршења кривичних дела били малолетни, а сада су млађи пунолетници.

Бранилац Срђана Швеља Владимир Бељански је предложио је да се јавност искључи након изношења одбране оптуженог јер је то потребно због велике медијске пажње дате том поступку и због информација које су изнете у медијима, а којима се крши претпоставка невиности оптуженог.

Суд је донео мишљење да због приватности оштећених, јавност треба да буде искључена за цео ток поступка, ради интереса оштећеног малолетног лица и млађих пунолетних лица, те имајући у виду тежину кривичног дела.

Одбрана је истакла да су приватност оштећених највише повредили они који су медијима достављали информације о њиховим изјавама, али и о сексуалној оријентацији и сексуалном животу, подсећајући на т да ништа од тога није наведено у оптужници.

Фото: Новосадски суд

Иако је одбрана инсистирала на томе да се дозволи присуство новинарима који су јавни радници и блиским сродницима, судија Сања Перић је дозволила да претресу присуствују само блиски сродници, а новинари не.

Како сазнајемо, Швељо је на јучерашњем главном претресу почео да износи одбрану, а наставиће на следећем главном претресу, заказаном за 28. мај.

Подсетимо, новосадска полиција ухапсила је Швеља крајем јануара због постојања основа сумње да је учинио кривично дело приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију. Како је тада саопштила полиција, претресом стана осумњиченог, полиција је пронашла фотографије настале злоупотребом малолетника у порнографске сврхе.

Информацију о хапшењу Швеља исто вече, 28. јануара, објавио је Игор Јурић на друштвеним мрежама. Јурић је неколико дана раније изјавио да је пет познатих особа из Београда, Новог Сада и Суботице имало сексуалне односе с децом. Тада није хтео да саопшти њихова имена, а након хапшења стилисте је на свом „Фејсбук” профилу написао: „Да сам вам дао имена онда када сте то тражили и очекивали од мене, вечерас не бисмо имали првог ухапшеног педофила. И то је само почетак наше борбе против педофилије у Србији”.

Како су тада пренели медији, познати стилиста, дизајнер, фотограф и ди-џеј је зарад израде експлицитних фотографија као моделе користио малолетнике и млађа пунолетна лица који су долазили у Свратиште. Он је, наводно, у стан доводио ромске дечаке из насеља Велики рит. Поједини медији су навели да је реч о малолетницима, узраста од 12 до 14 година, који су пријавили полицији да их је осумњичени стилиста најпре скидао, а потом облачио за фотографисање и на крају злостављао.

Иначе, на „Инстаграм” налогу Срђана Швеља могу се видети модне фотографије младића различитих узраста, на којима су модели наги до појаса или само у доњем вешу. Један од модела потврдио је медијима да је сарађивао с осумњиченим стилистом и додао да је њихова сарадња била коректна. Он не искључује могућност да је неко од сарадника намерно оптужио стилисту да би му напакостио.

„Дневник” из поузданих извора сазнаје да је полиција дуже пратила све активности Срђана Швеља и његове објаве на друштвеним мрежама, али све до 24. јануара није било никаквих пријава. Тада је, како „Дневник” незванично сазнаје, један пунолетни мушкарац дао податке полицији о осумњиченом стилисти, након којих су припадници МУП-а одмах реаговали.

Швељо, међутим, није могао одмах да буде приведен јер је био ван Новог Сада. Одмах по повратку, припадници МУП-а ставили су му лисице у изнајмљеном стану у Улици Јована Суботића, у центру Новог Сада.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5675
Најновије вести