ФЦС: Највећу подршку добио филм “Душан Силни” - 48 милиона

БЕОГРАД: Играни филм "Душан Силни" у режији Петра Пашића добио је највећу подршку од 48 милиона динара, а "Пут до оца" Ненада Огњеновића 36 милиона на конкурса за подршку остварењима са националном темом Филмског центра Србије (ФЦС).
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

На конкурсу за суфинансирање развоја дугометражних играних и документарних филмова одабрано је 13 остварења, међу којима су дебитантски филм “Сети ме се” који као као редитељ и сценариста потписује популарни глумац Вук Костић, као и нови пројекти глумице Мирјане Карановић и редитеља Стевана Филиповића.

Како је саопштио ФЦС, одбијен је исти број предлога, међу којима су и остварења Срђана Драгојевића, Синише Ковачевића, Петра Ристовског и позоришног редитеља Стевана Бодроже.

Управни одбор ФЦС усвојио је предлоге комисија за 2021. на конкурсима у три категорије: домаћи дугометражни филмови са националном темом, домаћи дугометражни дебитантски играни филмови и развој пројеката домаћих дугометражних играних и документарних филмова.

За категорију Филмови са националном темом у комисију су били - Игор Турчиновић, Борислав Анђелић, Мирослав Лекић, Александар Протић и Саша Радојевић.

Одлуку да филм “Душан Силни” према сценарију Миодрага Илића, у режији Петра Пашића, буде подржан са чак 48 милиона динара, наведена комисија је објаснила да је "сценарио, којег одликују прецизно профилисани дијалози, обогаћен синеметичним акционим сценама, које су упечатљиво надградиле изразити драмски потенцијал ове приче о дворским сплеткама”.

Жири у образложењу подсећа да је сценарио настао према мотивима Илићеве драме "Пуч“, раније играном са запаженим успехом у Београдском драмском позоришту.

Продуцент будућег историјског спектакле јесте кућа "Living Pictures“.

Филм "Пут до оца“ сценаристе и редитеља Ненада Огњеновића, који је добио финансијску подршку од 36 милиона динара, припада жанру ратне драме и смештен је у време Првог светског рата.

“Убрзано сазревање главног јунака кроз четири године основна је карактеристика овог пројекта. Угрожена невиност младости, у атмосфери ратног страдања наметнутог младом човеку без његове воље, у првом је плану, али се историјске координате одабраног времена од 1914. до 1918. јасно оцртавају“, наводи се у саопштењу комисије, а продуцент је "Digital Store“.

Комисија је препоручила Управном одбору ФЦС да нађе још 30 милиона динара из других извора за будући филм "Громовник“ Милорада Милинковића по сценарију Игора Павловића, инспирисан истинитим догађајима између два светска рата о лесковачким Ромима који су основали свој фудбалски клуб и такмичили се у локалној лиги, а онда је дошао рат и нацистичка окупација.

Међу девет филмова који нису препоручени је и остварење Синише Ковачевића "Освајање завичаја“ јер, према оцени комисије, "амбиције нажалост превазилазе формат који овај конкурс захтева“.

Сценарио Ковачевића, адаптација његовог истоименог романа, "по обиму значајно превазилази капацитете целовечерњег играног филма”, каже у образложењу.

Одбијени су и филмови "Косово истина“ Драгослава Лазића, јер "нема назнака да ће то бити дугометражни филм“, и "Ћирилица је љубав“ Николе Девуре о мање познатим детаљима младалачке љубавне везе Вука Караџића и Руже Тодорове.

Пројекат „Време смрти - Сувоборска битка“ по сценарију Сање Савић Милосављевић, у режији Ивана Живковића, ауторског тандема из завршене серије „Време зла“ по романима Добрице Ћосића такође је одбијен.

Иако оцењен као "један од најбоље припремљених пројеката, не само због култне књиге и доброг сценарија“, ипак није стављено на листу добитника због, по образложењу комисије "нејасноће колико се серија која се паралелно снима са филмом разликује од тог остварења, и да ли ће амбициозно замишљена серија поништити ефекат који би филм могао да има“.

Комисија ФЦС је одбила и документарни филм "Похара Куча“ сценаристе Божидара Кнежевића и редитеља Ивице Видановића, "Истина о Рачку“ Душана Булића и Стефана Красића, а подршку нису добили ни "Последњи манастир“ по сценарију Небојше Пајкића, који је оцењен као „вестерн смештен на Косово“, документарац Ивана Правдића "Непрекидност чуда“ и "Милена АИ" сценаристе Мирка Стојковића и редитеља Предрага Велиновића.

Највише новца преко конкурса за суфинансирање дугометражног дебитантског филма издвојено је за "Сурогат“ - 23,3 милиона динара сценаристе и редитеља Вука Богдановића, драма о брачном пару који у жељи да коначно добије дете ступа у пословни однос са сугорат мајком.

Тако је одлучила комисија у саставу - Милан Никодијевић, Радан Поповић, Мирослав Момчиловић, Иван Живковић и Милош Пушић.

Филм "78 дана“ Емилије Гашић добио је помоћ са 17,5 милиона динара, док глумац Вук Костић као сценариста и редитељ ратног филма "Сети ме се“ испред куће „Art & Popcorn“ имаће 16 милиона динара. Прича смештена на Солунски фронт 1918. године, покретачку инспирацију има у роману “Српска трилогија” Стевана Јаковљевића и књизи “Солунци говоре”Антонија Ђурића.

За "Василију Прекрасну“ у продукцији “Филм клуба Прокупље” по сценарију Србијанке Станковић, у режији Жикице Јовановића, издвојено је 3,2 милиона динара.

На конкурсу за суфинансирање развоја пројеката домаћих дугометражних играних и документарних филмова комисија (Владимир Паскаљевић, Милорад Милинковић, Милорад Глушица, Јована Николић и Соња Ђекић) одабрала је 13 пројеката.

За филм Данила Бећковића "Књижевно вече“ по сценарију Димитрија Војнова препоручено је да ФЦС пронађе још 1,3 милиона динара.

Комисија је такође препоручила да се развој играног филма "Срце таме" Стевана Филиповића према познатом роману Џозефа Конрада помогне са 1,3 милиона динара.

Са износом од 1,2 милиона динара биће помогнути играни филмови "Емигрант“ Маје Тодоровић, "Крај света“ Војина Васовића, "Мирис формалина" Владимира Петровића по истоименој причи певача Душана Прелевића, "Кућа“ Татјане Брзаковић, "Зуби на грбачи“ Дамира Романова, савремена комедија "Пресуда“ Ивана Денића и биографски филм "Силвана“ Николе Здравковића.

По милион динара издвојено је за развој филмова "Народна драма“ у режији Мирјане Карановић по сценарију Бојана Вулетића, као и за играно остварење "Sirella di Clausura“ Иване Младеновић, замишљен као копродукција Србије, Румуније и Француске.

Документарни филм "Желим да знаш“ Маје Медић имаће помоћ од 900.000, документарац "Лубарда“ Горана Радовановића о чувеном сликару Петру Лубарди биће подржан са 800.000, а пројекат "Емигрантски филм“ Михајла Јевтића са 600. 000 динара.

Комисија је одбила 13 пројеката, међу којима је и филм Срђана Драгојевића "Златно доба“ са образложењем да "Комисија у овом тренутку не препознаје довољно елемената у драматуршком току приче, нити довољан распон у развоју ликова, који би оправдали формат целовечерњег филма“.

Одбијен је и сценарио "Салигиа“ Петра Ристовског, документарни филм "Ћирилов Who?“ Стевана Бодроже о Јовану Ћирилову, и други играни филмови - "Абисинска мачка“ Филипа Мартиновића, "Рађање једне Еве“ Сузане Пурковић, "Херој“ Николе Кончаревића, "Ничији“ Ивице Видановића, "У сигурним рукама“ такође Ивице Видановића и Бранислава Јевића, "Самоубиство“ Марка Каћанског, "Смрт у дискотеци“ Оливере Викторовић - Ђурашковић и омнибус “Сава” аутора из Србије, Хрватске, Словеније и БиХ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести