Милану Влајчићу уручена награда "Небојша Поповић"

БЕОГРАД: Награда “Небојша Поповић” за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе за 2018. годину уручена је вечерас филмском и књижевном критичару, публицисти и новинару Милану Влајчићу.
vlajccich_nagrada
Фото: Танјуг (Видео)

На свечаности у Дворани Културног центра Београда, Влајчић је награђен за вишедеценијско критичко разматрање актуелне филмске проблематике и ширење свести о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту.

Одлуку да лауреат награде буде Милан Влајчић донео је жири који су чинили Југослав Пантелић, Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић. 

Награду је уручио директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Цењени критичар и хроничар културе Милан Влајчић изразио је задовољство јер су награду коју је добио подржале важне институције културе као што је Југословенска кинотека или Филмски центар Србије. 

"Ниједна награда у овој земљи, а има их 400, нема тај низ оснивача као што је то случај са признањем "Небојша Поповић", казао је Влајчић и додао да је Небојшу Поповића упознао у његовој раној фази као почетника у телевизијском формату Београдска хроника. 

"Та Београдска хроника је "Косово поље" за младе новинаре јел је окренута ценама на пијаци, саобраћајним несрећама и комуналним проблемима. Од првог тренутка Поповић је успео да се пробије и да наметне своје утиске и извештаје као релевантне...Идући тако, он је стигао да важних фестивала и извештаја и до награде "Златно перо" за најбољу филсмку критику. Урадио је и фантастичан низ документарних портрета "Други век" који је изузетна ризница занимљивих информација" казао је Влајчић. 

Он је напоменуо да је почетком новог миленијума Поповић именован за филмског уредника у Дворани Културног центра Београда. 

"Овај биоскоп је спасен на волшебан начин. Овде је рођен нулти Фест када је Милутин Чолић направио ревију репризних филмова 1970. године. Ова дворана је била планирана да уђе у састав Београд Филма и да се то догодило она би нестала. Имала би судбину као биоскопи Звезда, Јадран, 20 Октобар...Укупно 14 биоскопа је продато у старо гвожђе. Културни центар Београда је одлучио да задржи овај биоскоп, а Небојша је касније од њега направио место где приказују изузетно квалитетни филмови пре свега из Европе, али и из целог света", казао је Влајчић.

Фото: Танјуг (Видео)

Награду "Небојша Поповић" основао је Културни центар Београда заједно са Филмским центром Србије, РТС-ом, Југословенском кинотеком, Фестивалом европског филма Палић, Фестивалом ауторског филма, Слободном зоном, Белдоксом и породицом Небојше Поповића, у жељи да се сачува успомену на тог изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио.

Милан Влајчић, рођен 1939. у Београду, дипломирао је на Катедру за општу књижевност са теоријом књижевности београдског Филолошког факултета. 

Књижевне и филмске критике и огледе објављује од 1959. у листу Студент, часопису Дело и другим публикацијама. 

Уређивао је културне рубрике Студента и Младости, те књижевне листове и часописе Видици, Гледишта и Књижевни гласник. 

Од 1970. као новинар и уредник дневног листа Политике писао је и позоришну, телевизијску и радио-критику, а од 1985. до 2004. године био је стални филмски критичар тог листа. 

У периоду 2004-2016. био је стални филмски критичар и културни коментатор дневног листа Блиц.

На конкурсу Морава-филма добио је највишу награду за најбољу југословенску филмску критику 1977.

Добитник је награде “Милан Богдановић” за 1981. годину за најбољу новинску књижевну критику у новинама, на радију и ТВ. 

Такође, добитник је награде "Душан Дуда Тимотијевић" ТВ Новости за најбољу телевизијску критику у југословенским медијима у л984, те награде “Златно перо” Института за филм у Београду за најбољу филмску критику у југословенским медијима у 1988. години.

Између осталог, Влајчић је добитник и прве награде Фондације “Тања Петровић” за допринос новинарству у култури за 2014.

Добитник је и националног признања за трајни допринос српској култури.

Влајчић је трећи добитник награде "Небојша Поповић", након проф. Владимира Владе Петрића и филмских редитеља Светлане и Зорана Поповића оснивача Центра за визуелне комуникације Квадрат и Фестивала европског документарног филма "7 величанствених".

Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује ФЦС, као и право и привилегија добитника на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести