Три удружења о нерегуларностима у избору филма за Оскара

БЕОГРАД: Процедуру овогодишњег избора српског филма за кандидата за награду Оскар, обележили су бројни пропусти и нерегуларности, као и кршење Упутства ФЦС о самом избору, тврди се у саопштењу које су потписали Удружење филмских продуцената Србије, Асоцијација филмских редитеља Србије и Удружење Док Србија.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

У саопштењу се као први пропуст истиче чињеница да Одлука о формирању Комисије није јавно објављена, због чега није постојала прилика да се на време укаже на потенцијалне сукобе интереса појединих чланова Комисије, који су наведени у члановима 10. и 11. Упутства ФЦС.

Како поручују из три струковна удружења, "у току процеса, два члана Комисије су исту напустили, од којих је један, Мирко Беоковић, супротно Упутству ФЦС, ипак присуствовао пројекцијама у периоду од 20. до 22. новембра".

"Комисију је затим, због нерегуларности у раду, напустила и Мила Турајлић, која је чланица америчке Академије за филмску уметност и науку" пише у саопштењу.

Даље се наводи да је ФЦС прекршио Члан 8. Упутства о избору домаћег кандидата за награду "Оскар", у ком се јасно наводи да састав Комисије треба да чине четири члана изабрана на предлог Групације за кинематографију, АФУН и УФУС.

"Међутим глумица Дара Ђокић је у Комисију изабрана на предлог Удружења филмских глумаца, а то удружење није на овом списку. Филмски центар Србије је у допису који је 23.октобра послао Групацији за кинематографију, тражио да Групација предложи четири своја члана, од којих ће двоје бити изабрани у Комисију. Ипак, без образложења, ФЦС је у Комисију уврстио само једну од предложене четири особе, Милу Турајлић. Њеним иступањем из Комисије, она је остала без иједног члана из редова струковних удружења чији чланови чине витални део српске кинематографије. У њеном завршном саставу Комисија је бројала два представника АФУН-а и ниједног представника Групације за кинематографију, односно наших струковних удружења", наводи се у саопштењу.

Део саопштења посвећен је и иступању редитељка Миле Турајлић из Комисије.

Како се наводи у саопштењу Турајлић је рекла да од тренутка када је 19. новембра прихватила да учествујем у раду Селекционе Комисије, у три наврата је писала свим члановима Комисије и одговорнима у Филмском центру Србије како би им скренула пажњу да је од почетка рада дошло до кршења прописаног Правилника рада Комисије.

"На моје дописе нису одговорили остали чланови Комисије ни надлежни у ФЦС. Имала сам обавезу да о томе обавестим удру?ења која су ме, сходно правилнику, номиновала да учествујем у раду Комисије. Такође, као члан АМПАС (Америчке филмске академије) ја учествујем у гласању за Оскара за најбољи страни филм, те сам сматрала да имам професионалну и етичку обавезу да реагујем како би предупредила могућност да трећа лица доведу у питање сам рад Комисије. Нисам желела да сносим одговорност за потенцијално оспоравање валидности избора националног кандидата, нити да даљим учешћем у раду Комисије легитимишем неправилности до којих је дошло", казала је Турајлић.

У саопштењу се наводи и да је чланом 17. Упутства предвиђено је да се, тек након утврђивања о испуњењу услова пријаве и провером документације, заказују пројекције и гледање филмова.

"Организовањем пројекција у периоду 20. до 22.новембра члан 17. овог Упутства је грубо прекршен, обзиром да до тог тренутка није био одржан састанак на ком је конституисана Комисија, нити је прегледана документација филмова, како би се установило који филмови испуњавају услове пријаве", пише у саопштењу.

На крају се наводи да су струковна удружења су на захтев ФЦС израдила документ са препорукама за критеријуме који се примењују приликом избора кандидата у већини европских земаља, а у питању су пре свега: информације о учешћу филма на иностраним фестивалима и освојеним наградама, страној критици и иностраној дистрибуцији филма.

"Ипак, у свом позиву за пријаву филмова, ФЦС од продуцената није ни тражио документацију којом би критеријуми наведени у препорученом документу могли да се оцене (фестивали, награде, страна критика, дистрибуција), чиме је процес, као и труд горепоменутих удружења, обесмишљен. Имајући у виду све наведене пропусте и прекршаје, сматрамо да је избор домаћег кандидата за награду "Оскар" изгубио легитимитет", пише на крају саопштења, уз страховање потписника да је српски филм због поменутог низа нерегуларности бити изложен ризику да изгуби могућност учествовања у трци за награду "Оскар".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести