На Номусу Роман Симовић и пријатељи

Новосадске музичке свечаности (Номус) настављају се вечерас у 20 часова у Синагоги првим од два концерта камерне музике (други је у недељу), на којем ће наступити познати виолиниста Роман Симовић са пријатељима – виолисткињом Миленом Симовић, виолончелистом Антониом Менезисом и пијанистом Андрејем Гугњином.
д
Фото: Небојша Бабић

Они ће извести Фантазију за клавирски квартет Ф. Бриyа, Клавирски квартет у Ес-дуру, Оп.47 Р. Шумана, и Квартет за клавир, виолину, виолу и виолончело бр.1 у ц-молу, оп.15 Г. Фореа.

- Захваљујући свом бриљантном виртуозитету и урођеној музикалности, те безграничној машти, виолиниста Роман Симовић наступа на свим континентима, свирајући на многим водећим светским сценама – истиче организатор Номуса Музичка омладина Новог Сада.

Симовић наступа са најугледнијим оркестрима, а сарађује са најпознатијим диригентима. Овог уметника често позивају на најзначајније музичке фестивале, на којима сарађује са реномираним уметницима. Поред своје велике солистичке каријере, Симовић је и активни камерни музичар. Оснивач је и члан Гудачког квартета „Рубикон”. Дуги низ година делује као концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра.

- Пођеднако успешна и као виолинисткиња и виолисткиња, Милена Симовић гради блиставу међународну каријеру на свим извођачким пољима, од солистичког до камерног и концертантног – наводе у МОНС-у, уз подсећање да је Милену Симовић публика на Номусу упознала пре више од десет година као чланицу камерног оркестра Камерата Салцбург.

Говорећи о камерној музици, Милена Симовић истиче да је то њена велика љубав.

- То је заправо једна врста разговора у којем не морамо да користимо речи, можемо да говоримо различитим језицима, да цртамо и пишемо али се кроз музику увек јасно разумемо. Камерна музика је врхунски део уметности – каже Милена Симовић.

Виолончелиста Антонио Менезис  данас је један од највећих уметника на свом инструменту. У својој двадесетој је победио на Међународном такмичењу АРД у Минхену, а пет година касније, 1982. освојио прво место и златну медаљу на чувеном Конкурсу „Чајковски“ у Москви.  Свирао је са већином водећих светских оркестара, такође сарађивао и са легендарним диригентима данашњице.

Каријера чењтвртог „пријатеља”, пијанисте Андреја Гугњина, кренула је узлазном линијом након победе на престижном Међународном клавирском такмичењу у Сиднеју 2016. године. Данас га позивају да свира с прослављеним оркестрима, и учествује на познатим фестивалима,, па га у текућој сезони очекују реситали широм Европе и Америке, укључујући Беч, Виљнус, Солт Лејк Сити, али и концерти с Данским националним симфонијским оркестром, Филхармонијом Нагоје, Државним симфонијским оркестром Арменије и Оркестром Јужночешке филхармоније.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести