Отворена изложба “Прометеји новог века“ у Музеју Југославије

БЕОГРАД: Изложба “Прометеји новог века“ ауторки и кустоскиња Музеја Југославије Ане Панић и Јоване Недељковић свечано је отворена вечерас у овој институцији и трајаће до 14. новембра.
muzej jugoslavije Youtube screenshot
Фото: Youtube Printscreen

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је истакла да је ова поставка инспирисана 60-годишњицом од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

"Оно што симболично повезује уметност и Покрет несврстаних сабрано је у чувеној Лубардиној слици "Прометеји новог века"... Његова самостална изложба у Културном центру Београда била је један од најважнијих културних догађаја шездесетих година у Југославији", истакла је Гојковић.

Сам Лубарда, по њеним речима, придавао је велики значај томе што ће његов рад бити изложен на централном месту одигравања ове важне конференције, сматрајући да "уметност може цветати једино у миру".

"Фасцинантан опус и каријера великог српског академика и чувеног сликара дубоко су уткани у уметничке токове и целину друштвеног живота тог времена... То није био само инструмент културне дипломатије, већ и пример аутентичног учешћа ствараоца у креирању културне политике своје државе", навела је Гојковић.

Један од сегмената изложбе односи се на посету Јосипа Броза Тита Индији 1955-1956. године, која се сматра преломним догађајем за дефинисање спољнополитичке стратегије Југославије управо у правцу несврставања.

"Титови сусрети са политичким врхом, али и народима несврстаних земаља, допринели су отварању југословенског друштва за упознавање далеких култура", истакла је директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић и додала да би богати фондови ове институције били би далеко сиромашнији и мањи да председник Југославије није био предводник Покрета несврстаних и у том својству се сусрео са више од 50 државника ванблоковских земаља.

На изложби су приказане Лубардине слике из колекције Музеја Југославије - “Буђење Африке” (1956-1959) и “Прометеј“ (1967), док су дела “Човек и звери“ (1964) и “Бик и облак“ (1963) за ову прилику позајмљена из Куће легата.

По речима организатора поставке, Лубарда је незаобилазна тачка када се говори о културним везама Југославије и Индије - изложба његових радова у Културном центру Београда била је један од централних културних догађаја током одржавања Прве конференције несврстаних земаља у Београду 1961. године.

Његова слика “Прометеји новог века” за ту је прилику пренета у салон Народне скупштине, а сматра се да је управо због тога Лубарда 1963. године позван на студијско путовање у Индију, које је потом оставило велики траг на његово стваралаштво.

Осим тога, део поставке чини и рад савременог уметника Владимира Николића “Комунистичка слика у веку своје дигиталне репродукције“, који ће на симболичком нивоу затворити изложбу.

Реализацију ове поставке помогли су Министарство културе и информисања Србије, Архив Југославије, Кућа легата и Музеј примењене уметности у Београду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести