Премијера “Девојчице са шибицама“ у Позоришту младих: Не окрећите главу

НОВИ САД: По мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена “Девојчица са шибицама” Соње Петровић и Мине Петрић, нова је представа Позоришта младих, четврта ове године.
s
Фото: Vladimir Veličković

Премијерно ће бити изведена у недељу, 16. маја, а родитељи и деца, боље рећи млади, јер је намењена узрасту старијем од 12 година, уместо бајковите верзије треба да очекују ону која је много ближа реалности. “Девојчица са шибицама” је најављена као представа о животу на улици, принудном раду, трафикингу, страху, животу који и није баш неки - живот.

Реч је о сложеном подухвату који су редитељка Соња Петровић и драматуршкиња Мина Петрић извеле уз помоћ стручних сарадница, правнице Добриле Марковић и психолошкиње Јелене Сокић. Институционалну помоћ нашле су у Позоришту младих, а копродуцент представе је и Фестивал еколошког позоришта из Бачке Паланке. Подухват реализације представе, осим писања текста заснованог на мотивима познате бајке, подразумевао је инкорпорирање аутентичних искустава деце приморане да зарађују на улици и жртвама трафикинга.

- Дубоко и храбро смо ушли у тему. Позориште за децу и младе је дужно да поставља питања, учествује у ланцу образовања и друштвене одговорности, на време укључује своју публику у нешто на што можда и нису навикли - рекла је на јучерашњој конференцији за новинаре редитељка и коауторка текста Соња Петровић, која је појаснила и то да је “Девојчица са шибицама” првенствено естетички агажована, као представа која је захтевала изразито озбиљне глумачке задатке. - Стилски, и даље је то бајка.

На конференцији за новинаре постављено је питање да ли ћемо и даље окретати главу од деце која нам прилазе на улици, у колима? Према подацима УНИЦЕФ-а, у Србији тренутно 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, у чему је укорењен принудни рад и трговина људма. Захваљујући представи која би требало да изазове емпатију и разумевање за овај оргоман проблем, позове родитеље и њихову деце да остану на разговору и после представе, одговор је био - не!

- Представа се не завршава аплаузом, него спремношћу да се остане на сцени и одговори на питања коме се обратити, како реаговати кад се следећи пут суочимо са дететом на улици, И сам долазак на њу је велики корак - поручила је правница Добрила Марковић, председница Удружења “Слобода нема цену”, које је такође учествовало у продукцији представе “Девојчица са шибицама”. 

Глумица Кристина Савков, која игра насловну улогу, после низа других, каже да се никад није тако озбиљно бавила једном темом у позоришту за децу и младе.

- Обраћамо им се као одраслима. Јако је важно да виде представу и разговарају о њој - апеловала је она.

Њена колегиница Вера Хрћан Остојић испричала је детаљ са отворене пробе, коју су пратили полазници драмског студија Позоришта младих. Једна девојчица је, уплакана после представе, рекла како је желела лап-топ и телефон, а сада је срећна што има дом, маму и тату, сестру с којом може да се игра.

- Ми говоримо језиком деце, кроз њихова осећања - открила је делић процеса и драматуршкиња Мина Петрић. - Зато су нам значиле радионице са стручњацима, посета свратишту... Ово је дело целог тима, сви смо пуним срцем радили на њему.

Као важни сегменти представе “Девојчица са шибицама” у Позоришту младих наведени су и костимографија Јасмине Радујко, сценографија Катарине Келић, композиције Игора Сакача, а у представи играју још Ервин Хаyимуртезић, Алекса Илић и Данило Миловановић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести