"Дизни" ажурирао упозорење на расизам у цртаним филмовима

ЛОНДОН: Компанија "Дизни" је ажурирала упозорење на расизам у класичним цртаним филмовима, које сада садржи снажнију поруку и критику негативног приказивања других култура, пише Би-Би-Си.
d
Фото: pixabay.com

Цртани филмови, као што су "Дамбо", "Петар Пан", "Књига о џунгли", сада садрже упозорење о стереотипима.

Овај програм садржи негативно представљање и/или лоше поступање према људима или културама. Ови стереотипи су били лоши тада и лоши су и данас, наводи се у новом допуњем упозорењу.

У поруци се додаје да компанија, уместо да уклони садржај, жели да призна овај негативан утицај, да учи из тога и да подстакне дебату како би се створила заједничка инклузивна будућност.

Компанија је први пут поставила упозореwе на расизам у класичним цртаним филмовима прошлог новембра, међутим, оно је било знатно краће.

Овај програм је представљен онако како је првобитно креиран. Може да садржи превазиђене културне представе, било је наведено у тадашњем упозорењу ради одрицаwа одговорности због спорног садржаја.

Упозорењем на расизам означен је цртани филм "Маза и Луња" из 1995. године, због две сијамске мачке, које су представљене путем стереотипа о Азијатима.

Неки пси у цртаном филму су такође представљени уз помоћ стереотипа о становницима земаља из којих су њихови власници, на пример, Русије и Мексика.

У цртаном филму "Аристократе" (1970), сијамска мачка, којој глас позајмљује бели глумац, нацртана је као карикатура особе из Азије. Она такође свира клавир уз помоћ штапића.

У цртаном филму "Дамбо" из 1941. године, група врана која Дамба учи да игра има искарикиране стереотипизиране гласове Афромамериканаца. Главна врана се зове Џим Кроу (crow - врана), што је референца на скуп расистичких сегрегационих закона (Закони Џимија Кроуа), који су некада били на снази на југу САД, а глас овој врани позајмљује бели глумац.

Краљ Луј из "Књиге о џунгли" (1968), мајмум с лошим способностима изражаваwа, који је представљен и као лењ, пева у диксиленд џез стилу. Овај лик је критикован због расистичке карикатуре Афроамериканаца.

У цртаном филму "Петар Пан" из 1953. године нативно америчко становништво названо је "црвенокошци". Петар Пан и група Изгубљени дечаци такође плешу са перјаним крунама, за које "Дизни" тврди да представља "облик исмејавања и присвајања културе и представа нативног становништва". Песма из цртаног филма првобитно названа "Шта црвеног човека чини црвеним" је такође проглашена расистичком, а њен назив је касније промењен у "Шта храброг човека чини храбрим".
Један од најконтроверзнијих "Дизнијевих" цртаних филмова је "Песма с југа" из 1946. године, који у САД никада није објављен на видео касети или ДВД-ју. Начин на који је представљен ујак Ремус понавља стари расистички мит да су робови били срећни на плантажама памука.

"Песма с југа" због расизма више није доступна за стримовање на платформи "Дизни +", уз још неколико других цртаних филмова.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести