„Жртве“ масовног туризма законима „чисте“ гужве

Венеција, Барселона, Амстердам... Само су неке од земаља које су се суочиле с превеликим бројем туриста. Најновија жртва масовног туризма је Јапан, који је одлучио да уведе рестрикције у вези с бројем туриста не би ли некако решио проблем превеликог броја туриста.
japan tokio
Фото: pixabay.com

Према доступним подацима, Земљу излазећег сунца је прошле године посетило 28,7 милиона људи, а поређења ради, то је пораст од 250 посто у односу на 2012. годину.

С обзиром на раст, као и на одржавање Олимпијских игара 2020. у Токију, кад се у земљи очекује рекордних 40 милиона гостију, Јапанци су одлучили да регулишу туристичко тржиште.

Како су то замислили? Одсад па надаље сваки грађанин ће морати држави да пријави свој смештај како би легално могао да издаје некретнину. Откад је ова уредба ступила на снагу, највише су изгубили сервиси за изнајмљивање, који су остали без више милиона долара јер су бројне некретнине одмах повучене с тржишта.

То је даље довело до бројних приговора, јер су многим туристима већ резервисани смештаји једноставно отказани.

Према новом закону донесена су још нека строга правила. Тако максималан број дана у години током које се некретнина може издавати износи 180, а најам у одређеним подручјима земље, у које спада и некадашња престолница Кјото, дозвољен је само изван сезоне (од јануара до марта).

Тако је настављен тренд, покренут у другим земљама и градовима: Холандија, Балеари и Париз само су неке од дестинација које су одлучиле да се позабаве проблемом вишка туриста, јер је грађанима живот једноставно постао прескуп, те је у овим земљама практички немогуће изнајмити некретнину на дужи период... 

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести