Апликације нас прате више него што мислимо

Ако сте неко ко заиста вреднује своју приватност, неће вам се допасти недавни извештај Вашингтон Поста, пише Фокус.
e
Фото: pixabay.com

Према извештају, Вашингтон Пост се удружио са фирмом за приватност Дисконект и открили су да мобилне апликације шаљу велику количину података у компаније за праћење.

Аутор извештаја Џофри Фаулер пише: “У понедељак навече, десетак маркетиншких компанија, истраживачких фирми и других компанија које грабе личне податке добило је извештаје са мог ајфона. У 23.43 часова, компанија под називом Amplitude је сазнала мој број телефона, мејл адресу и тачну локацију. У 3.58 ујутро, друга звана Appboy је добила дигитални отисак мог телефона. У 6.25 сати, компанија за праћење Demdex успела је да идентификује мој телефон и пошаље листу других таквих компанија са којима се повезао”.

Како 9to5Mac истиче, праћење апликација није ново и није нужно увек лоше. У неким случајевима, то је потребно да неке апликације раде. Са портала такође примећују да је обично нешкодљиво када програмери желе да знају које се функције апликације користе а које не.

Међутим, како се наводи у извештају, постоји недостатак транспарентности где врло мали број корисника заправо зна где се њихови подаци шаљу, или када се шаљу. То значи да покушај заштите наше приватности може бити тежак ако не знамо гдје подаци одлазе, преноси PC Press.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести