Брнабић о плану за заустављање одлива младих из Србије

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да Влада низом мера планира да ради на заустављању одласка младих из Србије.
ana brnabic/Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

Брнабић је, гостујући у емисији Упитник на РТС, рекла да одлазак младих кадрова није проблем само Србије, већ и земаља у региону и шире.

"Са друге стране, ми ћемо увек имати проблем јер је демографска слика Европе таква да ће им требати све више радне снаге. Због тога је потребно да ми имамо план", навела је Брнабићева.

Прошле године је, како је напоменула, у децембру имала прву конференцију са младима из дијаспоре.

"Позвали смо људе који студирају у иностранству са неких 50 најбоље рангираних универзитета у свету, да дођу да разговарамо. Позвали смо и неке људе који имају своје компаније у иностранству. Имали смо једнодневну конференцију на којој смо причали о томе шта би држава могла да уради да се врате. У петак имам следећу годишњу конференцију. Нама се ове године одазвало 400 људи", казала је Брнабићева.

Према њеним речима, поједини учесници конференције су напоменули да је један од проблема био тај што је у случају да одлуче да се врате у Србију могуће да унесу имовину до 5.000 евра, а на све остало морају да плате царину.

"То смо променили, ако је неко био у иностранству 10 година тај лимит је 20.000 евра", рекла је Брнабићева.

Додаје да су тада млади рекли да је потребна једна агенција која ће се бавити информацијама, на чија ће врата покуцати ако желе да сазнају где да узму личну карту, какво је здравствено осигурање, како да нострификују дипломе.

"Ми смо основали програм ‘Тачка повратка‘, представићемо га у петак. Имамо људе који ту раде и који су се вратили из дијаспоре", истакла је Брнабићева.

Напомиње да је влада усвојила предлог закона којим би се убрзао процес нострификације диплома.

Она наводи да од 1. јануара, што је, како је навела, почетком децембра прошло у Скупштини, ако нека компанија запосли човека из иностранства, из дијаспоре, и тај неко има плату у висини три просечне плате, та компанија је у првих пет година ослобођена плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприноса за ПИО.

"Да дамо јасан сигнал и мотивацију компанијама да траже наше људе у дијаспори и да их враћају у Србију", напоменула је премијерка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести