Да ли је српски адвокат Адриа ервејз у сукобу интереса?

БЕОГРАД: Пријава словеначке авио компаније Адриа еирвејз Бриселу против државе Србије због наводно прекомерне државне помоћи српском авиопревознику, Аир Србији, отворила је питање легитимитета, односно повреде адвокатског кодекса београдског адвоката Драгана Гајина, који заступа словеначку компанију. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Медији, наиме, пишу да је Гајин својевремено учествовао у закључивању уговора којим је “Етихад” преузео “ЈАТ” 2014. године, те да би у овом, актуелном случају могао бити у сукобу интереса. 

У Адвокатској комори Београда за Тањуг кажу да је потребно најпре утврдити да ли постоји повезаност између "чињеничног и правног основа тужбе против Ер Србије и предмета претходног заступања ЈАТ-а током 2014. године, приликом склапања уговора са Етихадом, и сазнања до којих се приликом тог заступања дошло". 

"У случају да та повезаност постоји, постојала би и повреда Статута Коморе и Адвокатског кодекса, што утврђује дисциплински суд Адвокатске коморе Београд уколико би дошло до покретања дисциплинског поступка", прецизирали су у АКБ. 

То се још није догодило.

Статут Адвокатске коморе Београда јасно прописује да је адвокат дужан да одбије заступање ако је у истој правној ствари заступао супротну страну. 

Адвокатски кодекс иде даље и прецизира да је "адвокат дужан да одбије заступање ако је у истој правној ствари саветовао супротну страну, или је од супротне стране примао обавештења која представљају адвокатску тајну, као и ако се заступање односи на спор поводом уговора који је саставио".

Заступање супротно тој одредби Статута сматра се тежом повредом адвокатске дужности, за шта је запрећено привременим или трајним искључењем из коморе, односно брисањем из именика Адвокатске коморе. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести