Ђурић: Србија и САД да се врате пријатељским односима од пре рата

ВАШИНГТОН: Умешаност Америке у сукоб деведесетих због Косова "једина је тешка епизода у односима са Сједињеним Државама", изјавио је за Глас Америке амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Ђурић је додао да је Србија нестрпљива да се врати пријатељским односима са САД који су претходили рату и побољша их.

"Две деценије касније, мислим да је сасвим сигурно рећи да смо изнад тога и да гледамо не само да однос поставимо тамо где је био, већ и да га додатно појачамо", рекао је Ђурић током интервјуа датог у званичној резиденцији амбасадора Србије у Вашингтону.

"Волели бисмо да видимо пораст политичке комуникације на свим нивоима, и веома напорно радимо на јачању економске сарадње", додао је он, наводећи повећање особља у амбасади за 50 одсто и планове за отварање трговинске канцеларије у Сан Франциску касније ове године.

Ђурић обећава срдачну добродошлицу ако би председник Джозеф Бајден посетио Београд током овогодишње 140. годишњице успостављања дипломатских односа Београда и Вашингтона.

"Као амбасадор, покушаћу да искористим што је више могуће 140. годишњицу да зближим лидере Србије и Сједињених Држава", рекао је Ђурић, напомињуци да је прошло више од 40 година откако је бивши председник Джими Картер посетио Београд 1980. године.

Ђурић је додао да је посвећен раду на "повећању нивоа политичке комуникације и политичког поверења између Србије и Сједињених Држава", те да би његова земља желела да САД повећају своје присуство у "свим сферама" у Србији.

"Наша потреба да се боље повежемо са свим нашим суседима и радимо у правцу стварања трајне стабилности је императив за наш будући развој", рекао је амбасадор Србије у Вашингтону и додао да се то не може постићи без подршке великих сила, а "САД имају веома значајну ауторитет у нашем региону и даље".

Ђурић не верује да америчко-српски односи треба да коче дугогодишње везе Београда са Русијом или новији пораст економских и других веза са Кином.

"Било је мноштво користи од нашег партнерства са Кином, али исто толико и са Русијом, са САД и са Европском унијом", рекао је он, описујући "уравнотежени приступ" спољној политици који своје корене вуче из древних размишљања.

"Чак и из периода династије Немањића - то је сада пре више од 800 година - рекли смо да Србија треба да буде Запад на Истоку, Исток на Западу и истовремено, изнад Истока и Запада", истакао је Ђурић.

"Опрезни смо да не идемо даље од онога што су наши национални интереси. У том смислу, увек процењујемо анализу уложеног и користи од тога", подвукао је амбасадор Србије у Вашингтону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести