Форум у Скопљу: Да будемо од помоћи више једни другима

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев сагласни су да инцијатива о регионалној сарадњи, олакшавању бржег протока роба, услуга и људи, те стварање јединственог тржишта рада, веома важни за грађане региона, којима ће значајно олакшати живот и допринети даљем расту економија.
Fonet/Ljiljana Stojanović
Фото: Фонет/Љиљана Стојановић

Заев је, говорећи о дугим чекањима камиона на границама и како се то може избећи, рекао да би требало да се ураде две ствари, како би се стотинама камиона олакшао прелазак границе.

Како је појаснио, министарства финансија морају да имају прави, реални софтвер, у реалном времену, који раде на међусобном ПДВ-у, тј. раде на елиминисању препреке зване ПДВ.

"Контрола фактура, рачуна и контрола пореза је јединствено могућа ако повежемо ПДВ софтвере", додао је Заев.

Уз то, министарства унутрашњих послова могу да размењују све потребне податке о криминалу, корупцији,

"Камион који полази из Штипа, до Куманова може да направи неко кривично дело, или када вози до Београд, Новог Сада, Драча, Тиране... када службе сарађују и покривају све територије све ће то бити лакше", констатовао је Заев.

Како каже, ако службе имају приступ том софтвера, шта би се морало на границама - ништа, јер службе имају почетну и крајњу дестинацију.

"Морамо елиминисати сва непотребна чекања на граници, да бисмо имали слободан проток превозника и робе", рекао је Заев.

Такође, најавио је да ће бити отворена посебна трака за камионе, која ће се звати новим именом иницијативе, коју ће камиони, превозници моћи да користе.

"Заједнички можемо много да направимо у елиминисању ПДВ обавеза, у елиминисању угљен-диоксида...", додао је Заев.

На констатацију председника ПКС Марка Чадежа о градњи поверења у региону, и кроз ову иницијативу, Вучић је истакао да су поверење, поузданост и лојалност најважнији и треба да служе као међусобни ослонац.

"То показује да можемо да будемо од помоћи више једни другима, на начин на који очекујемо подршку од свих осталих. Не треба да заборавимо помоћ првих суседа, а чини се да подривамо поверење, губимо наду једни у друге. То треба да превазиђемо, да верујемо у сопствене капацитете, да постанемо поуздани партнери и верујемо једни другима", рекао је Вучић.

Додао је да јавна администрација мора да пренесе то поверење на грађане.

"Верујем да су грађани почели да се упознају више. Раније смо налазили довољно изговора да би се вређали међусобно, а нисмо проналазили начине да сарађујемо, већ само како да остваримо политичке поене. Данас не бринемо о томе, већ о заједничкој будућности и резултатима", указао је Вучић.

Позвао је и друге из региона да се прикључе, ако желе, наводећи да би свуда били добродошли.

"Срби који су посетили Албанију и који су и даље на албанској обали осећају се сигурније после данашњег састанка. Такве поруке морамо да сасљемо људима. Ја сам жустар подржавалац ове иницијативе и верујем да ће је наставити и они који нас наследе, јер ово није иницјатива за неколицину политичара, већ за добробит грађана". рекао је Вучић.

На констатацију да би и у интересу ЕУ било да се скрати време чекања камиона на границама и убрза проток робе, Рама је истакао да је Албанија већ изменила своје законодавство, тако да сви из региона могу да добију радне дозволе у Тирани, као што је претходно био случај само са грађанима ЕУ.

"Зашто, побогу, да грађани ЕУ одмах добијају радне дозволе, признате су им одмах, а људима из региона нису? Ми смо законодавство поставили на исти ниво као у ЕУ. Сада, када дођу из региона да раде код нас, имаће исти правни третман као грађани ЕУ", рекао је Рама.

Додао је да је фасциниран буком која се подигла, каже, када је упућен апел и позив младима да се повежу.

"Можемо да видимо и један тежак црни облак, који стоји изнад нашег неба и региона. Тај облак су пореске обавезе, као намети када је реч о коришћењу угљеника. Морамо да радимо регионално на елиминисању овог облака", поручио је Рама.

Он је навео и да се не сме дозволити да привредници из нашег региона плаћају велике пенале због коришћења технологија које нису добро прихваћене у ЕУ, већ се у региону морају потписивати уговори, без допунских санкција и пенала од стране Брисела.

Рама је навео и да се са Вучићем не слаже по питању Косова, али да то није проблем да разговарају о јачању економије, своје и суседних земаља.

"Није реч о томе колико ће Србија порасти, то је њен изазов, није наш проблем. Али, знамо да ће српски раст резултирати и са нашим растом. Бог нас је благословио да живимо у овом региону и дужни смо да омогућимо грађанима добар живот, а сви који саботирају овај пројекат, нису на нивоу наших амбиција. Наш напредак је и корак ближе ЕУ", рекао је Рама.

Пре него што је Рама одговорио Чадежу на питање, Вучић се нашалио да ће он унапред да потпише шта год да премијер Албаније каже, на шта се Рама, у истом стилу, надовезао:

"Шта треба ја да кажем... Нећу, он жели сада да ја причам о признању Косова, али он то неће потписати...".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести