Обележавање ослобођења Аушвица у Јад Вашему

ЈЕРУСАЛИМ: Церемонија обележавања 75. годишњице ослобађања Аушвица биће одржана у Меморијалном центру Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, месту које документује страдања шест милиона Јевреја, а поред бројних светских званичника присуствоваће јој и председник Србије Александар Вучић.
U Izraleu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta Foto:AP Photo - Ariel Schalit
Фото: AP Photo - Ariel Schalit

Поред председника Израела Рувена Ривлина 75. годишњици ослободења једног од највећих нацистичких логора смрти, присуствоваће и челници Русије, Немачке и Француске Владимир Путин, Франк Валтер Штајнмајер и Емануел Макрон, британски принц Чарлс и потпредседник САД Мајк Пенс...

Од самог оснивања 1953. године Јад Вашему, који сведочи о једном од најмрачнијих поглаваља у историји човечанства, поверено је документовање историје страдања јеврејског народа за време Другог светског рата, уз очување сећања и сведочанстава сваке од шест милиона жртава и преношење наслеђа Холокауста новим генерацијама кроз архиве, библиотеке, школе, музеје и признања "Праведник међу народима".

Основни циљ центра Јад Вашем који је и светски центар за документацију, истраживање, образовање и комеморацију страдања две трећине укупног броја Јевреја у Холокаусту је уз чување сећања на жртве и борба против антисемитизма.
Јад Вашем је место које званичници Србије и СПЦ неизоставно обилазе током сваке од посета Израелу, а у њему се између осталог чува и сећање на страдале у Јасеновцу. Београд је меморијалном центру Јад Вашем уступио копије више од 30.000 докумената који сведоче о поступању нациста према Јеврејима у Србији и бившој Југославији.

Тај ултимативни центар за истраживње Холокауста и едукацију смештен је на Хар Хазикарону, Брду сећања у Јерусалиму. То је велики комплекс са стазама оивиченим дрворедима које воде до музеја, изложбених простора, архива, споменика, скулптура и спомен-обележја на више од 4.200 квадратних метара, углавном под земљом.

Кроз различите приказе страдања комплекс говори о холокаусту из јединствене јеврејске перспективе, нагашавајући сведочанства преживелих. На крају тог историјског наратива је Дворана Имена - са сведочењима милиона жртава Холокауста - спомен онима којих више нема. Првих 800.000 имена прикупљено је у деценији када је Јад Вашем отворен.

Сведочења су представљена у виду видео записа, али и писаног материјала. Посетиоци како они који долазе у Јад Вашам тако и они онлајн, могу се упознати и с антисемитизмом и расизмом, успоном нацизма, жовотом Јевреја у нацистичкој Немачкој, нацистичкој Европи, изолацијом и гетоизацијом, нацискичким камповима, отпором Јевреја, односом света према холокаусту, као и онима који су преживели то зло и њиховом новом почетку.

У комплексу се између осталог могу видети и вагони којима су Јевреји депортовани у логоре .... а деци млађој од 10 година забрањен је улаз у Музеј Холокауста.

Како би одали почаст жртвама Холокауста у Израел је дошло 40 делегација на највишем нивоу.

Председник Србије је на згради Председиштва на Андрићевом венцу истакао заставу с Давидовом звездом због чега му је Израел изразио захвалност.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести