Скупштина Србије: У току расправа о Предлогу закона о министарствима

БЕОГРАД: Скупштина Србије почела је расправу о Предлогу закона о министарствима, чиме се стварају услови за формирање нове Владе Србије следеће седмице. Седница је почела интонирањем химне.
s
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Мандатарка Ана Брнабић, према најави, свој кабинет и експозе у парламенту треба да представи у среду, 28. октобра, а састав нове владе биће познат после седнице Председништва СНС која ће се одржати у недељу, 25. октобра.

Према Предлогу закона о министарствима, Владу Србије ће чинити 21 министарство, а три нова биће Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, као и Министарство за бригу о селу.

Остају министарства финансија, привреде, пољопривреде, шумарства и водопривреде, заштите животне средине, грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, рударства и енергетике, трговине туризма и телекомуникација.


Дачић: Данас гласање о члановима РИК-а и заменицима секрeтара

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће посланици гласати о именовању чланова РИК-а и именовању заменика генералног секретара скупштине.

Предложено је да заменици генералног секретара Вељка Одаловића буду досадашњи генерални секретар Срђан Смиљанић и Бранко Маринковић.

О том одлукама, за разлику од Предлога закона о министарствима, неће бити расправе у појединостима, тако да посланици могу о њима да се изјасне.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Дачић је посланицима рекао да је могуће да ће данас радити и после 18 часова.

Поред тога, председник Скупштине је изјавио да ће сви потпредседници парламента председавати седницом по утврђеном редоследу и да ће и то бити допринос атмосфери толеранције и одговорности за фунцкионисање Народне скупштине.
Дачић је, уочи седнице одржао први редовни Колегијум у новом сазиву парламента.

Колегијум, поред председника Скупштине Србије, чине још и потпредседници и шефови посланичких група.

Дачић је посланицима на седници рекао да би желео да заседања почињу у 10 сати и замолио их да дођу на време како би имали кворум за рад.

Он је рекао да ће пауза бити од 14 до 15 часова и да ће се трудити да парламентарце о свему обавести како би могли да планирају радни дан.


Остаће и министарство правде, затим државне управе и локалне самоуправе, МУП, министарство одбране, спољних послова, министарство за европске интеграције, као и министарства просвете, здравља, омладине и спорта, кулуре и информисања, рада запошљавања борачких и социјалних питања.

Предлог закона о министарствима у скупштинску процедуру је упутило 167 посланика са листе “Александар Вучић - за нашу децу”.

Ђукановић: Страшно ми је како једни другима подмећу у медијима

Председник скупштинског Одбора за правосуђе и посланик на листи “Александар Вучић - за нашу децу” Владимир Ђукановић позвао је парламентарце да подрже Предлог закона о министарствима и додао да се искрено нада да министри неће бити они о којима се у медијима говорило да ће бити.

Ђукановић је истакао да му смета то што медији не пишу о томе с каквим ће се потешкоћама у наредном периоду суочити Влада Србије, већ само ко ће на ком месту бити, а верује да иза тих натписа стоје и поједини функционери.

Знам колико је тешко формирати владу, јер свако мисли да је богом дан, а још страшније ми је када видим колико једни другима подмећу у медијима, па кажу ја ћу бити министар, да не говорим о амбасадама које мало-мало притискају да ставе свог човека, рекао је Ђукановић.

Он се пита кога је брига ко ће на ком месту бити, наводећи да је важно ко је способан да нешто уради и ко је стручан.

Ми само причамо о томе ко ће да узме неки ресор. То је оно што смо наследили после 2000. године и данас се то пресликава, рекао је Ђукановић.

Искрено се надам, када будемо у недељу сазнали (ко је министар), да то неће бити они који мало-мало ставе свој лик у новине и да ће то бити сасвим другачије, а сам закон нам даје могућност да имамо квалитетне људе, рекао је Ђукановић.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Уједињена долина СДА Санџака не подржава закон

Посланик Уједињена долина - СДА Санџака Енис Имамовић изјавио је да та посланичка група неће подржати Предлог закона о министарствима.

Имамовић је у расправи о том предлогу рекао да се закон доноси по хитном поступку и упитао због чега се онда чекало четири месеца, јер посланици сада имају само 24 часа да припреме амандмане.

Видимо да се овим законом, а нарочито новим министарствима нисте бавили студиозно. На први поглед Предлог закона не предвиђа задатке за владу који треба да пруже одговоре на реално стање у којем се друштво налази, а нарочито када су у питању мањине, рекао је Имамовић.

Он је упитао и шта Влада Србије са ограниченим роком трајања може да уради.

Не можемо видети ни у једном министарству да третира суочавање са здравственим, економским, социјалним и другим последицама због пандемије. Ми ћемо покушати да поправимо закон амандманима и предложићемо да заједнички задатак свих министарстава буде да у оквиру свог делокруга разматрају последице пандемије и мере, рекао је Имамовић.

Додао је да у новом Министарству за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог нема конкретних механизама који ће осигурати заступљеност мањина у државним органима.

Марковић поздравља формирање Министарства за бригу о селу

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изразио је у Скупштини Србије задовољство због тога што ће у Влади постојати министарство које ће водити бригу о селу.

Он је поручио да село не треба користити само у предизбоној кампањи, већ стално размишљати о томе како да се млади задрже на селу, јер 86 одсто села нестаје.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Морамо да видимо како да задржимо пољопривреднике и младе који живе на селу и да нема разлике између села и града, рекао је Марковић и додао да треба водити рачуна о томе да цена пољопривредних прозивода буде таква да се вреднује уложени труд и рад.

Додао је и да морају да се створе услови да они који живе на селу имају путеве, канализацију, водоводну мрежу...

Ако не створимо услове за дом културе, пензионерски клуб, спортски терен, онда не можемо да очекујемо да задржимо младе људе на селу, да живе од свог рада, рекао је Марковић.

Он је честитао председнику Србије Александру Вучићу што је предложио формирање министарства за бригу о селу и предложио формирање још једног министарства - за школски спорт, јер има много талентоване деце.

Милићевић: Ствара се темељ да Влада Србије ради још боље

Шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да се законом о министарствима ствара темељ да Влада Србије ради још боље и да може да реализује прокламована начела.

Милићевић је казао да не улази у то шта ће бити сарџај експозеа мандатарке за састав владе Ане Брнабић, али је убеђен да ће међу њима бити шест кључних циљева о којима је говорио председник Србије и СНС-а Александар Вучић.

Сигуран сам да је ово закон који се највише пута мењао у историји свих закона, јер од увођења вишестраначја нисмо имали један оптималан модел који је број министарства неопходан за владу. Сада чинимо корак напред и правимо управо тај оптималан модел, рекао је Милићевић новинарима у Скупштини Србије и додао да садржај закона није резултат политичке трговине.

Најављујући подршку социјалиста закону, Милићевић је казао да је закон одраз реалних потреба грађана и друштва и да је потврда да се иде ка уређенијој и бољој држави.

Знам да су персонална решења увек важна, али то данас није тема. Важно је да изаберемо најбоље и најквалитетније, али је сада реч о томе да се направи систем који ће омогућити влади да ради, рекао је шеф социјалиста у скупштини.

Милићевић је истакао да је СПС поносан на резултате који су остварени у претходном периоду и да трасирају пут за рад будуће владе на којем су наставак реформског курса, инвестиције и развој.

Он је поздравио формирање три нова министарства, а на коментаре да је оснивање министарства за дијалог “маркетиншки трик” одговорио да су у дијалогу који је вођен између власти и опозиције на ФПН-у, а након тога и у скупштини, остали само представници владајуће коалиције, те подсетио на Вучићеве речи да је неопходан “перманентан дијалог”.

Полемика Глишића и Мартиновића о положају Срба ван земље

Шеф посланика СНС Александар Мартиновић и самостални посланик Владан Глишић, полемисали су у Скупштини о Србима који живе ван земље.

Глишић је рекао да неће подржати Предлог закона о министарствима, не зато што је опозициони посланик, већ због тога што нема министарства за дијаспору.

Он је похвалио то што ће влада у будућности имати министарство за бригу о породици и демографији и министарство за бригу о селу, али је навео да је за побољшање ситуације у тим областима потребна коренита промена друштва.

Не можемо живети у једном моделу радикалног потрошачког друштва, суровог колонијализма који има све најрадикланије облике уништавања нашег друштва који ми подржавамо, тако што сваког страног инвеститора дочекујемо као робовласника, рекао је Глишић.

Он сматра да није нормално то што Србја нема институацинални оквир за комуникацију с дијаспором, захваљујући којој милијарде евра или долара долазе у земљу.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Мартиновић је рекао да га мало чуди вокабулар који користи Глишић, јер је, како каже, то вокабулар Комунистичке партије, односно Коминтерне.

Колонијализам, крупни капитал и тако даље, то је језик којим се говорило пре 50, 70 или 80 година, рекао је Мартиновић.

Он га је пријатељски посаветовао да се клони те терминологије којом се користила и Демократска странка, наводећи да је то терминологија оних који су политички пропали.

Не да нису успели на изборима, него су збрисани с политичке сцене Србије зато што су убеђивали грађане да не виде оно што заиста постоји. Вучић отвори једну фабрику, а они кажу: ма, то није ништа. Отвори десет, а они кажу: ма, то није ништа...., рекао је Мартиновић.

Истакао је да ће нова влада бити влада континуитета и да ће СНС инсистирати на томе.

Мартиновић је указао и да је председник Александар Вучић много тога урадио за Србе у дијаспори и да је после дугог низа година поново вратио у спектар политичког интересовања положај српског народа у Хрватској, БиХ, Црној Гори...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести