Вучић у Београду отворио 141. Скупштину Интерпарламентарне уније

БЕОГРАД: Интонирањем химне "Боже правде" у београдском Сава центру вечерас је почела церемонија званичног отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ) која ће трајати до 17. октобра, а окупиће 2.000 учесника из око 150 земаља.
e
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Заседање ће је свечано отворио председник Србије Александар Вучић, а присустнима ће се обраћају и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Отварању Скупштине ИПУ присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, учесници Скупштине ИПУ..

Централна тема заседања Скупштине ИПУ је "Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње", а посланици ће дискутовати и о родној равноправнпсти, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите.
 

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bg


Вучић: Свет дијалога и компромиса је могућ

“Поносан сам што сте сви у Србији, чини се да је Србија једина земља која данас у Европи може да организује овакво заседање, јер ми смо слободна и независна земља која жели да са свима гаји пријатељство”, рекао је Вучић, пожелевши добродошлицу учесницима.

Он је истакао да су парламентарци део света који мора да сања другачије снове, са којима, како је рекао, не треба престати.

Како је рекао, свет дијалога и компримиса јесте могућ, али је свет и даље далеко од тог идеала, те приметио да не важе иста правила за све, а о томе ко је ко одлучују највећи.

“Ми, мали народи, понекад смо ускраћени и за правду и за новац и развој. Понекад се чини да смо изоловани, али данас се слободарски део света буди, и чини се да људи поново осећају да је независност, сувереност и слобода одлучивања нешто због чега се вреди борити”, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија прошла кроз много ратова, али и данас истиче да нема веће вредности од слободе.

“Вратили смо право на самостално одлучивање, и право на одлуке о својој будућности”, рекао је Вучић.

Оценио је да је скуп један од најзначајнијих међународних догађаја у савременој историји, у којем учествује 2.000 чланова, из 150 парламената.

Рекао је да смо у Србији научили да волимо све људе не само што је наша земља била део Покрета несврстаних, већ што смо знали да никада пријатељима не окрећемо леђа, а видели смо колико је то важно када је нама било тешко.


Србија је постала једна од првих чланица ИПУ 1891. године, убрзо након оснивање те међународне организације 1889. године, а на 141. Скупштини ИПУ у Београду поред обележавања 130 година постајања ИПУ биће обележена и 70. годишњица Женевских конвенција које су биле темељ хуманитарног права заштите у оружаним сукобима.

Ово је други пут да ће Београд бити домаћин Скупштине ИПУ, након што је 52. Скупштина те међународне парламентарне организације одржана у главном граду Србије, односно тадашње Југославије, 1963. године.

ИПУ је глобална организација националних парламената, основана пре 130 година као прва мултинационална политичка организација на свету у циљу оснаживања сарадње и дијалога међу државама.

Данас ИПУ обухвата 179 националних парламената и 12 регионалних парламентарних тела и промовише демократију и помаже парламентима да постану јачи, млађи, родно равноправнији и различитији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести