Електрични тротинети: Пут у будућност или опасност на путу

ПАРИЗ: Европски градови од Париза до Берлина траже решење за феномен на два точка који брзо мења изглед градских улица широм света: електричне тротинете.
elektricni trotinet jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Противници траже да ово све популарније превозно средство одмах буде забрањено, да се возачима наплаћују казне за пребрзу вожњу, али и да се за вожњу електричног тротинета полаже возачки испит.

Присталице електричне тротинете виде као скок у будућност, узбудљив начин заснован на апликацијама да се јури од Лувра до Ајфелове куле без загађивања планете која се већ гуши, преноси АП.

Критичари то оспоравају и истичу велики број повреда, па чак и погибија у којима су учествовали електрични тротинети.

Они наглашавају да је то нова сметња за пешаке и возаче који се већ боре с недостатком простора на градским улицама.

Европске земље се с новом модом боре на различите начине, па су се чланови француске владе јуче састали са жртвама несрећа са електричним тротинетима, а у припреми су и нова правила.

Само Париз има више компанија за изнајмљивање електричних тротинета него целе САД, а историјским улицама града пролеће најмање 20.000 популарних возила.

Већина је базирана на апликацији и изнајмљена тако што их возачи узимају и остављају где год желе, што је посебно привлачно за тинејџере и туристе. 

Жртве несрећа наводе да ти корисници, међутим, не познају француске путеве и правила.

У Паризу је ове године један возач електричног тротинета погинуо, а мноштво их је повређено.

У том граду се за вожњу електричног тротинета на тротоару наплаћује казна од 135 евра.

Градске власти желе да ограниче вожњу на 20 километара на час у већем делу града, а на осам километара на час у квартовима с много пешака. 

Планирано је и да се број оператора ограничи на три како би се смањио број електричних тротинета. 

Нова правила која ће, како се очекује, ступити на снагу у септембру, прошириће та ограничења и на друге француске градове, а укључиваће казне за пребрзу вожњу и до 1.500 евра.

Берлин је легализовао електричне тротинете пре два месеца и убрзо схватио да су му потребнија строжа правила. 

Градски званичници најавили су прошле недеље планове за изградњу паркинга за електричне тротинете, који често стоје немарно остављени на тротоарима.

Берлинска полиција ће убудуће имати патроле задужене за спречавање незаконитог понашања, као што је претицање.

Немачка полиција наводи да је седам људи било озбиљно повређено, а да их је 27 задобило лакше повреде у несрећама са електричним тротинетима од средине јуна, истичући да је већина несрећа изазвана несмотреним понашањем возача.

У Великој Британији забрањено је возити електрични тротинет на тротоару, а прекршај је користити их на путевима јер они нису у складу са законима који обухватају осигурање, таксе и возачке испите.

Телевизијска водитељка и Јутјуб звезда Емили Хартриџ (35) прва је особа у Великој Британији која је погинула возећи електрични тротинет, када ју је 12. јула ударио камион у јужном делу Лондона. 

Следећег дана, 14-годишњи дечак је задобио повреде главе, након што је ударио у аутобуску станицу у југоисточном делу града. 

Електрични тротинети постали су део урбаног пејзажа главних шпанских градова, који усвојили читаву збрку забрана.

Кациге су у Мадриду обавезне само за млађе од 16 година, док су обавезне за све у Барселони, где је жена стара 92 године преминула након што ју је прошле године прегазио електрични тротинет, 

Возач је био под истрагом због убиства из нехата, али је на крају прошао само с новчаном казном због недостатка прописа. 

У Мадриду градске власти забрањују да се електрични тротинети возе на путевима с више од једне траке, а максимална прописана брзина је 30 километара на час. 

Брисел, главни град Белгије и Европске уније, од прошле године је преплављен електричним тротинетима, а свака од 19 градских општина има своја правила за та возила.

Неке наплаћују казне за прекорачење брзине, док друге намећу ограничења паркирања, а кациге нису обавезне.

Портпаролка града је рекла да је у Бриселу до сада забележена једна несрећа са смртним исходом.

Италијанско министарство транспорта усвојило је прошлог месеца нови сет правила за сва возила на електрични погон. 

Електрични тротинети дозвољени су на улицама, али им је брзина ограничена на 30 километара на час, док је у пешачким зонама брзина ограничена на шест километара на час.

У балканским земљама електрични тротинети су и даље у сивој зони, осим у Словенији, која припрема нацрт закона којим ће њихова вожња бити забрањена у пешачким зонама и на бициклистичким стазама. 

Максимална дозвољена брзина биће 25 километара на час, али ће у пешачким зонама електрични тротинети морати да се крећу брзином хода.

За њих ће важити иста правила као и за бицикле, што значи да ће морати да имају светла и да ће кациге бити обавезне за малолетне возаче.

Широм САД градови се такође боре да регулишу правила за изнајмљивање електричних тротинета и да заштите њихове возаче од повреда. 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести