Сомборци се увелико спремају за нову грејну сезону

Тренутно је на стовариштима све траженије тврдо огревно дрво, па се кубни метар буковине у трупцима може купити за 5.800, а цера, храста и багрема за 5.600 динара са урачунатим превозом
 Ogrevno drvo Foto: privatna arhiva
Фото: Огревно дрво Фото: приватна архива

СОМБОР: Мада је први део лета прошао без уобичајених тропских температура, највећи број Сомбораца и житеља околних села већ се увелико спрема за наредну грејну сезону, а припреме нису заобишле ни варошку топлану, односно ЈКП „Енергана“, које испоручује топлотну енергију за око 4.000 домаћинстава и 230 пословних корисника. Због тога је и ужурбаност на овдашњим стовариштима огревног дрвета и угља све већа, а градом и селима ођекују моторне тестере и бансеци који трупце дрвета „претварају“ у огревно дрво.

Тренутно је на стовариштима све траженије тврдо огревно дрво, па се кубни метар буковине у трупцима може купити за 5.800, а цера, храста и багрема за 5.600 динара са урачунатим превозом уколико домаћин на себе преузме обавезу сечења и цепања, које свако захтева код „физикалаца“ још по двестотинак динара по кубику. На тек поједним стовариштима у граду може да се пронађе и угаљ за који у случају лигнита треба издвојити 8.100 динара док за је једну тону сушеног висококалоричног угља потребно и целих 13.100 динара. Мада све више варошких домаћинстава прелази на далеко комфорније грејање гасом чији кубик већ годинама није мењао цену од нешто преко 35 динара за мале потрошаче, тражен је и буков пелет који достиже цену од преко 200 евра по тони.

У исто време за предстојећу грејну сезону припрема се и ЈКП „Енергана“ па се на локалитету нове топлане тренутно одвијају радови на сервису преструјних вентила, који регулишу притисак у систему.

Фото: ЈКП „Енергана“, Сомбор Фото: ЈКП „Енергана“

- Радници  одржавања, поред редовних система дистрибуције топлотне енергије и сервиса подстаница, управо су окончали радове на замени вреловода на јавној површини између зграда Стапарски пут. Претходних сезона на овој траси, која је стара преко 40 година, дешавале су се хаварије  које су појавиле на крају грејне сезоне, па су на њој изграђене три шахте које омогућавају ефикасније затварање топовода у случају  хаварије,и после ових радова спремно дочекујемо предстојећу грејну сезону - каже директор ЈКП „Енергана“ Александар Чорак, који упозорава и на чињеницу да су корисници даљинског система грејања поново нагомилали дугове који оптерећују пословање овог предузећа у власништву града.

Тренутно, само у категорији домаћинстава, корисници дугују варошкој топлани 102 милиона динара, при чему највећи број дужника, њих око 80 одсто дугује суме веће од пола милиона динара, па су пут њихових поштанских сандучића послате опомене за хитно измирење дуга.

- Сви они који имају дуг више од 10.000 динара у августу  ће бити тужени, а дуг ће бити  намирен преко извршитеља. Њихови трошкови су велики, па апелујем на дужнике да ижмире дуговања како би избегли додатне тошкове -упозорава први човек  сомборске топлане Александар Чорак.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести